Krievijā sākas “vēlēšanas”, kurās noteikti uzvarēs Putins

Piektdien, 15.martā, sākās balsošana Krievijas prezidenta vēlēšanās, kas, visticamāk, ļaus Vladimiram Putinam pie varas palikt vēl sešus gadus. Balsotāji trīs dienas varēs atstāt savas balsis par četriem kandidātiem, no kuriem, bez šaubām, uzvarēs Putins, ziņo britu raidorganizācija BBC

Vēlēšanu iecirkņi Krievijas austrumos esošajā Kamčatkas pussalā tika atvērti piektdien plkst. 8.00 pēc vietējā laika (ceturtdien plkst. 22.00 pēc Latvijas laika), un svētdien plkst. 22.00 pēc Latvijas laika tie tiks slēgti Kaļiņingradas anklāvā.

Kamēr Putins pagājušā gada decembrī svinīgā militāro apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā runāja ar nelielu grupu, kāds prokrieviski noskaņotas vienības komandieris Ukrainas Doneckas apgabalā mudināja Vladimiru Putinu kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās, sakot: “Jūs esat mums vajadzīgs, jūs esat vajadzīgs Krievijai!”, uz ko Putins atzinīgi atbildēja, paziņojot par savu kandidatūru uz piekto termiņu.

Neraugoties uz viņa preses pārstāvja apgalvojumiem par spontanitāti, Kremlis ātri mobilizēja plašsaziņas līdzekļus, kas sludināja 71 gadu veco prezidentu Putinu kā valsts līderi, kurš stāv pāri visiem potenciālajiem sāncenšiem.

“Atbalsts prezidentam neaprobežojas tikai ar partiju atbalstu,” ziņoja viens no valsts TV ziņu korespondentiem vēlāk tajā pašā nedēļā. “Vladimirs Putins ir tautas kandidāts!”

Putins pie varas Krievijā ir jau ilgāk nekā jebkurš cits valdnieks kopš padomju diktatora Josifa Staļina.

Savas varas laikā Vladimirs Putins ir metodiski nostiprinājis savu varu, lai vairs nepastāvētu reāli draudi viņa valdīšanai. Viņa atklātākie kritiķi ir miruši, atrodas cietumā vai trimdā.

Pēdējās 2018.gada vēlēšanās oficiālā vēlētāju aktivitāte bija 68%, lai gan starptautiskie novērotāji ziņoja par balsošanas biļetenu viltošanas gadījumiem.

Tiesības balsot ir vairāk nekā 114 miljoniem krievu, tajā skaitā arī okupētajās Ukrainas teritorijās, ko Krievija dēvē par “jaunajiem reģioniem”, kur vēlēšanu iecirkņi tika atvērti desmit dienas pirms vēlēšanām, un sociālos plašsaziņas līdzekļus ir pārpludinājuši mudinājumi balsot.

Krievijas līderim vēlēšanās pievienosies Nikolajs Haritonovs,

kurš pārstāv Komunistisko partiju. Pārējie divi kandidāti ir Leonīds Sluckis no nacionālistiskās LDPR un Vladislavs Davankovs no “Jaunās tautas” partijas, kas ir šķietami liberāla un uzņēmējdarbību atbalstoša partija.

Neraugoties uz visu trīs kandidātu atšķirīgo politisko nostāju, viņi visi trīs principā atbalsta Kremļa politiku.

Vēlēšanu komisija liedza kandidēt diviem pret karu vērstiem kandidātiem Borisam Nadeždinam un Jekaterinai Duncovai, norādot uz pārkāpumiem viņu dokumentos.

Televīzijas debatēs pirms vēlēšanām Vladimirs Putins nepiedalījās.

Tā vietā plašsaziņas līdzekļos tika izcelta viņa organizētās tikšanās ar dažādām grupām, piemēram, rūpnīcu strādniekiem un karavīriem, savukārt viņa uzruna par stāvokli valstī februāra beigās tika uzskatīta kā kampaņas gājiens, lai nostiprinātu viņa kā populistiska līdera tēlu.

Vladimira Putina runā tika uzsvērtas tādas pastāvīgas Krievijas problēmas kā nabadzība, izglītība, infrastruktūra un veselības aprūpe. Neraugoties uz viņa divdesmit gadus ilgo prezidentūru, šie jautājumi joprojām nav atrisināti, savukārt ievērojama budžeta daļa tiek atvēlēta militārajiem un drošības izdevumiem, 2024.gadā sasniedzot pat 40%.

Alekseja Navaļnija atraitne Jūlija Navaļnija ir aicinājusi atbalstītājus vēlēšanu dienā pulcēties vēlēšanu iecirkņos un balsot pret Vladimiru Putinu, kuru viņa uzskata par vainīgo Navaļnija nāvē. Tomēr viņa paskaidroja, ka šīs iniciatīvas mērķis ir drīzāk klusā veidā apzināt līdzīgi domājošos, nevis panākt būtiskas pārmaiņas.

Kremlis ir brīdinājis cilvēkus nepiedalīties nesankcionētos mītiņos.

Gaidāms, ka 18. martā Krievijas iedzīvotāji sagaidīs prezidenta Putina atkārtotu ievēlēšanu, ko, visticamāk, pavadīs uzvaras mītiņš, kurā viņš varētu izteikt pateicību vēlētājiem un nobirdināt asaru.

Lasiet arī: Putins ikgadējā uzrunā runā par karu Ukrainā, kodolspējām un attiecībām ar Rietumiem

Lasiet arī: Putina sāncensis Nadeždins pēc aizlieguma piedalīties vēlēšanās sola pārsūdzēt lēmumu tiesā

Lasiet arī: Jūlija Navaļnaja: Ja vēlaties sakaut Putinu, cīnieties ar viņa noziedznieku bandu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas