ANO eksperti: Krievija uz Ukrainas pilsētu Harkivu raidījusi Ziemeļkorejas raķeti

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sankciju uzraugi pirmdien, 29.aprīlī, 32 lappušu garā ziņojumā Drošības padomes Ziemeļkorejas sankciju komitejai paziņoja, ka ir secinājuši, ka “atlūzas, kas iegūtas no raķetes, kura 2024.gada 2.janvārī nogāzās Harkivā, Ukrainā, ir raķete no Ziemeļkorejas “Hwasong-11″ sērijas” un pārkāpj Ziemeļkorejai noteikto ieroču embargo, ziņo Reuters.

Ziemeļkorejai kopš 2006.gada ir piemērotas ANO sankcijas saistībā ar tās ballistisko raķešu un kodolprogrammu, un gadu gaitā šie pasākumi ir kļuvuši vēl stingrāki.

Trīs novērotāji šā mēneša sākumā devās uz Ukrainu, lai pārbaudītu atlūzas, un neatrada nekādus pierādījumus, ka raķeti būtu izgatavojusi Krievija.

Viņi “nevarēja patstāvīgi noteikt, ne no kurienes raķete tika palaista, ne arī kas to izdarīja.”

Saskaņā ar novērotāju 25.aprīļa ziņojumu komitejai Ukrainas iestādes ir sniegušas informāciju par raķetes trajektoriju, kas liecina, ka “tā tika palaista Krievijas Federācijas teritorijā”.

Viņi izteica pieņēmumu, ka, ja raķeti kontrolēja Krievijas spēki, tas, visticamāk, nozīmētu, ka to iegādājusies Krievija, tādējādi pārkāpjot Ziemeļkorejai kopš 2006.gada noteikto ieroču embargo.

Februārī notikušajā ANO Drošības padomes sanāksmē ASV apsūdzēja Krieviju par to, ka tā deviņas reizes uz Ukrainu ir raidījusi Ziemeļkorejas piegādātas ballistiskās raķetes.

ANO novērotāji norādīja, ka Ziemeļkoreja 2019.gadā publiski izmēģināja “Hwasong-11” sērijas ballistiskās raķetes.

Neilgi pēc 2.janvāra uzbrukuma Harkivas apgabala prokuratūra medijiem parādīja raķetes fragmentus, apgalvojot, ka tie atšķiras no Krievijas modeļiem, un norādīja, ka tie varētu būt no Ziemeļkorejas piegādātās raķetes.

ASV un citas valstis ir apsūdzējušas Ziemeļkoreju par ieroču nodošanu Krievijai, lai izmantotu pret Ukrainu. Neraugoties uz Maskavas un Phenjanas noliegumiem par ieeroču piegādēm, abas valstis pagājušajā gadā apņēmās stiprināt militāro sadarbību.

Lasiet arī: Krievija turpina centienus no Ziemeļkorejas iegādāties munīciju karam Ukrainā

Lasiet arī: Ukrainas armijas komandieris: Situācija frontē ir pasliktinājusies

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas