ANO: Krievija ar “baiļu atmosfēru” nostiprina kontroli okupētajā Ukrainā

ANO Cilvēktiesību novērošanas misijas Ukrainā (HRMMU) vadītāja Daniela Bella (Danielle Bell) paziņoja, ka Krievija nelikumīgi nostiprina kontroli pār okupēto Ukrainas teritoriju, radot “baiļu atmosfēru” ar tādiem paņēmieniem kā patvaļīga aizturēšana, slepkavības un spīdzināšana, vēršot uzmanību pārkāpumiem pirms visaptverošā ziņojuma par Krievijas okupāciju kopš 2022.gada publicēšanas, norādot, ka šo pasākumu mērķis ir piespiest vietējos iedzīvotājus pakļauties, trešdien, 20.martā, ziņo Reuters

Krievija šobrīd kontrolē vairāk nekā 17% Ukrainas teritorijas, kurā joprojām dzīvo vairāki miljoni cilvēku.

“Cenzūras, novērošanas, politiskās apspiešanas, vārda brīvības apspiešanas, pārvietošanās ierobežojumu … pasākumi radīja baiļu atmosfēru,

kurā Krievijas Federācija varēja sistemātiski likvidēt Ukrainas valdības un pārvaldes sistēmas,” viņa sacīja intervijā “Reuters”.

ANO novērotājiem nebija piekļuves okupētajām teritorijām, bet viņu secinājumi balstījās uz vairāk nekā 2 300 intervijām ar cilvēkiem, kuri dzīvo okupētajās teritorijās, ir pametuši okupētās teritorijas vai dzīvo atbrīvotajās teritorijās.

Bella aprakstīja sākotnējo tiesību pārkāpumu posmu, tostarp ar Ukrainas drošības spēkiem saistītu vai Ukrainu atbalstošu personu nogalināšanu, spīdzināšanu un patvaļīgu aizturēšanu.

Turpmākās kampaņas bijušas vērstas pret pārvietošanās, pulcēšanās un vārda brīvību, kam sekoja mēģinājumi pārveidot galvenās valsts iestādes par Krievijas iestādēm, pārkāpjot starptautiskās humanitārās tiesības. Tajā skaitā arī skolu piespiešanu izglītībā ieviest krievu valodu un personu ieslodzīšanu Krievijas cietumos.

Bella sacīja, ka darbinieki bija spiesti ievērot jaunās sistēma, kā piemēru minot Zaporižijas atomelektrostaciju, kur, pēc viņas teiktā, darbinieki bija spiesti turpināt strādāt, pat ja viņi to negribēja.

“Kad viņi pretojās, viņi saskārās ar draudiem, iebiedēšanu, uzmākšanos, draudiem ģimenēm,

un daži pat saskārās ar patvaļīgu arestu, aizturēšanu, spīdzināšanu un dažos gadījumos… nāvi,” sacīja Bella.

Bella norādīja, ka Krievija agresīvi sekmējusi Krievijas pilsonības iegūšanu, padarot to nepieciešamu, lai varētu saņemt tādus būtiskus pakalpojumus kā veselības aprūpe, sociālā drošība un mājokļu iegāde.

Turklāt iedzīvotāji tikuši mudināti izspiegot cits citu, kamēr Krievija centās pārtraukt saziņu starp okupētajās teritorijās un Kijivas kontrolētajās teritorijās dzīvojošajiem, turot ģimenes nošķirtas un izolētas vienu no otras.

Krievijas diplomātiskā pārstāvniecība Ženēvā neatbildēja uz jautājumiem

par ziņojuma galvenajiem pārmetumiem.

Pēc ziņojuma publicēšanas Krievijas augsta ranga diplomāts Igors Sergejevs apsūdzēja ANO cilvēktiesību iestādes par dubultiem standartiem un par to, ka ANO Cilvēktiesību padomē netiek ņemti vērā Kijivas pārkāpumi.

Maskava vairākkārt ir noliegusi apgalvojumus par tās spēku pastrādātajām zvērībām vai apzinātiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem iebrukuma laikā.

Lasiet arī: VIDEO | “Oskara” balvu ieguvušais ukraiņu režisors balvu iemainītu pret mieru Ukrainā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas