VIDEO | “Oskara” balvu ieguvušais ukraiņu režisors balvu iemainītu pret mieru Ukrainā

Ukraiņu režisors Mstislavs Černovs, “The Associated Press” videožurnālists, svētdien, 10.martā, balvu pasniegšanas ceremonijā ieguva Ukrainas pirmo “Oskaru” par labāko dokumentālo filmu. Filma “20 dienas Mariupolē” stāsta par Krievijas ostas pilsētas aplenkumu 2022.gada iebrukuma pirmajās dienās, iemūžinot intensīvos mirkļus, ko piedzīvoja Černovs un viņa žurnālistu komanda, būdami iesprostoti Mariupolē, ziņo Reuters

“Šis ir pirmais “Oskars” Ukrainas vēsturē, un es esmu pagodināts,” Černovs sacīja savā pateicības runā, izpelnoties stāvovācijas. “Bet es, iespējams, būšu pirmais režisors, kurš uz šīs skatuves teiks, ka es vēlētos, lai šī filma nekad nebūtu tapusi. Es vēlētos, lai es varētu balvu apmainīt pret to, ka Krievija nekad neuzbruktu Ukrainai, nekad neokupētu mūsu pilsētas… bet es nevaru mainīt vēsturi. Es nevaru mainīt pagātni.”

Mariupole kļuva par šausmu simbolu gandrīz trīs mēnešus ilgajā Krievijas stratēģiskās ostas pilsētas aplenkumā no 2022.gada marta līdz maijam, kad ieslodzītie civiliedzīvotāji bija spiesti apglabāt savus mirušos ceļmalā.

Aplenkuma laikā, kas bija viena no lielākajām kaujām divus gadus ilgušajā Krievijas un Ukrainas karā, kaujās vai ar karu saistītu iemeslu dēļ

tika nogalināti vismaz 8 000 cilvēku, februārī paziņoja cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Human Rights Watch”.

Karam, kurā nogalināti tūkstošiem cilvēku, miljoniem cilvēku pārvietoti un Ukrainas pilsētas pārvērstas drupās, nav redzamas beigas, prezidentam Volodimiram Zelenskim nepārtraukti aicinot Rietumu sabiedrotos nodrošināt Kijivu ar ieročiem.

Preses konferencē pēc apbalvošanas Ukrainas režisors Mstislavs Černovs uzsvēra situācijas humāno steidzamību, uzsverot nepieciešamību atbalstīt civiliedzīvotājus, kuriem uzbrūk.

Viņš sacīja, ka viņa uzdevums nav pārliecināt, bet gan ar savu darbu piedāvāt kontekstu un informāciju, uzsverot notiekošās krīzes nopietnību.

Ukrainas filma pievienojās slavenajām Kristofera Nolana (Christopher Nolan) “Openheimers” un Grētas Gervigas (Greta Gerwig) “Bārbija” filmām, iegūstot ikonisko bronzas statueti Holivudas kinofestivālā.

Lasiet arī: Ukraina nosoda pāvesta Franciska aicinājumu uz sarunām ar Krieviju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas