ANO: Talibi ir aizlieguši sievietēm strādāt organizācijā

ANO informējusi, ka talibu režīms aizliedzis sievietēm strādāt organizācijā, un norāde dota mutiski, nesniedzot nekādus rakstiskus paskaidrojumus, raksta britu raidorganizācija BBC.

Organizācija ļāvusi saviem afgāņu darbiniekiem – kā vīriešiem, tā sievietēm – divas diennaktis neierasties darbā, kamēr, tiekoties ar talibu pārstāvjiem, tiek gūta skaidrība par notiekošo.

Kopš talibu režima nākšanas pie varas 2021.gadā Afganistānā vērojama arvien spēcīgāka sieviešu tiesību un brīvības ierobežošana. ANO jaunāko aizliegumu nosaukusi par nepieņemamu un pilnīgi nesaprotamu. Organizācijas pārstāvis sacīja: «Šis ir jaunākais notikums satraucošajā tendencē, kas apdraud palīdzības organizāciju spēju aizsniegt tos, kam palīdzība visvairāk vajadzīga.»

Viņš piebilda, ka ANO nevar darboties un glābt dzīvības, ja nav atļauta sieviešu klātbūtne.

Sievietēm ir neaizstājama loma lauka palīdzības operācijās, it īpaši, lai identificētu citas sievietes, kam nepieciešama palīdzība. ANO Afganistānā, kas cīnās ar smagu ekonomisko krīzi, sniedz humāno palīdzību 23 miljoniem iedzīvotāju.

Aizliegums neattieksies uz ārzemniecēm. Tomēr, ja tas stāsies spēkā, tas būs ievērojams izaicinājums ANO darbībai Afganistānā, un pārbaudījums organizācijas un talibu režīma attiecībām. ANO ziņojusi, ka austrumu provincē Nanganhārā afgāņu sievietēm jau otrdien, 4.aprīlī, tika liegts doties uz darbu organizācijā.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) mikroblogošanas vietnē Twitter rakstīja: «Es stingri nosodu aizliegumu mūsu afgāņu kolēģēm strādāt Nanganhāras provincē. Ja šis mērs netiks atcelts, tas neizbēgami apdraudēs mūsu spēju sniegt palīdzību, kas glābj dzīvības.»

Talibu lēmums nozīmē, ka arī uz ANO tagad attiecas decembrī pieņemtais vispārējais aizliegums sievietēm strādāt nevalstiskajās organizācijās. Izņēmums ir vien veselības sektors. Sievietēm veselības nozarē joprojām ir ļauts strādāt, bet tikai tad, ja viņas ir pakļautas tieši ārstniecības vietai, nevis organizāciju administrācijai.

Kopš talibu atgriešanās pie varas sievietēm ir liegta iespēja apmeklēt izglītības iestādes. Apģērbam jābūt pilnībā nosedzošam, un, ja viņas dodas tālāk par 72 kilometriem no mājām, to drīkst darīt tikai vīrieškārtas radinieka pavadībā. Novembrī sievietēm aizliedza atrasties parkos, sporta zālēs un baseinos, tādējādi atņemot pat viselementārākās brīvības izpausmes.

Talibi arī aktīvi vajā personas, kas iestājas par sieviešu tiesībām.

Lasiet arī: Talibi aizliedz sievietēm studēt universitātēs

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas