ANO tiesību birojs: Izraēlas noteiktie ierobežojumi palīdzības sniegšanai Gazā, iespējams, ir kara noziegums

ANO cilvēktiesību biroja vadītājs otrdien, 19.martā, brīdināja, ka Izraēlas noteiktie humānās palīdzības ierobežojumi Gazas joslā var būt uzskatāmi par bada taktiku, kas varētu būt kara noziegums, skarbajam novērtējumam sekojot pirmdien publicētajam ANO atbalstītajam ziņojumam, kurā prognozēts, ka līdz maijam Izraēlas un “Hamās” kaujinieku konflikta dēļ Gazas joslā iestāsies bads, ziņo Reuters.

“Izraēlas pastāvīgie ierobežojumi palīdzības ievešanai Gazā, kā arī veids, kādā tā turpina veikt karadarbību, var tikt pielīdzināti bada kā kara metodes izmantošanai, kas ir kara noziegums,” sacīja ANO Cilvēktiesību galvenais komisārs Folkers Tirks (Volker Turk).

Kamēr palīdzības aģentūras vaino Izraēlu Gazas bloķēšanā, premjerministra Benjamina Netanjahu valdība apgalvo, ka tā veicina palīdzības sniegšanu un ka ANO un palīdzības grupas ir vainojamas pie jebkādām problēmām, kas saistītas ar palīdzības daudzumu un piegādes ātrumu.

Tirks uzsvēris, ka Izraēla kā okupācijas vara ir atbildīga par vajadzībām atbilstošas pārtikas un medicīniskās palīdzības sniegšanu Gazas iedzīvotājiem un tai ir jāatvieglo humānās palīdzības organizāciju darbs palīdzības sniegšanā.

Pirmdienas ANO atbalstītajā ziņojumā norādīts, ka nepietiekams uzturs un pārtikas trūkums Gazas ziemeļu reģionā, visticamāk, ir pārsniedzis bada līmeni, un gaidāms, ka drīzumā tam sekos arī ar badu saistīto nāves gadījumu skaits.

Tirks sacīja, ka krīze ir “cilvēku radīta” un “pilnībā novēršama”.

Viņš uzsvēra, ka visām pusēm, jo īpaši tām, kurām ir ietekme, ir steidzami jāmudina Izraēla nodrošināt netraucētu būtiskas humānās palīdzības un komerciālo preču piegādi, lai izbeigtu badu un novērstu jebkādu bada risku.

Turklāt viņš aicināja pilnībā atjaunot tādus būtiskākos pakalpojumus kā apgāde ar pārtiku, ūdeni, elektrību un degvielu.

Lasiet arī: ES apņemas 2024.gadā pasaules vajadzībām piešķirt 7,7 miljardus eiro

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas