ES apņemas 2024.gadā pasaules vajadzībām piešķirt 7,7 miljardus eiro

Neraugoties uz strauji pieaugošajām vajadzībām Gazā un citviet, Eiropas Savienība (ES) pirmdien, 18.martā, apņēmās 2024.gadā humānajai palīdzībai sākotnēji tērēt 7,7 miljardus eiro, kas ir mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tā apņēmās piešķirt kopumā 8,4 miljardus eiro, ziņo Reuters.

“Es domāju, ka tā ir ievērojama summa… bet tā varētu būt lielāka,” atklājot divus dienu humānās palīdzības konferenci Briselē, sacīja ES humānās palīdzības un krīžu pārvarēšanas vadītājs Janezs Lenarčičs (Janez Lenarcic).

ANO apgalvo, ka humānā palīdzība ir nepieciešama rekordlielam skaitam – 300 miljoniem cilvēku,

galvenokārt konfliktu un klimata pārmaiņu dēļ. ANO lēš, ka pasaulē trūkst finansējuma gandrīz 50 miljardu ASV dolāru apmērā.

“Cilvēku, kam nepieciešama ārkārtas palīdzība, ir vairāk nekā jebkad agrāk,” tika citēts ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell), piebilstot, ka situācija Gazas joslā ir īpaši smaga.

Divu dienu konferencē galvenā uzmanība tiks pievērsta palīdzības palielināšanai Gazā, kurā, kopš Izraēlas un “Hamās” konflikta sākuma pirms pieciem mēnešiem, faktiski nav iespējams iebraukt. Pirmdien Briselē ES ārlietu ministri apspriedīs arī jautājumu par to, kā Gazai piegādāt vairāk palīdzības.

Tikmēr ANO atbalstītajā ziņojumā brīdināts par gaidāmo badu Gazas joslas ziemeļu daļā vairāk nekā piecus mēnešus ilgušā kara ietekmes dēļ, prognozējot, ka tas varētu iestāties no 2024.gada marta vidus līdz maijam un apgalvojot, ka tas ir “nenovēršams”.

“Gaza vairs nav uz bada sliekšņa, bet gan bada stāvoklī,” tika citēts Borels, piebilstot, ka Izraēla izmanto badu kā kara ieroci.

Izraēla noliedz, ka kavē palīdzības piegādi Gazai. Tā ir apsūdzējusi palīdzības aģentūru neveiksmīgo darbību un ir apsūdzējusi “Hamās” par palīdzības zagšanu, “Hamās” to noliedzot un apgalvojot, ka Izraēla izmanto badu kā ieroci militārajā uzbrukumā.

Lasiet arī: No Kipras uz Gazu dodas pirmais palīdzības kuģis

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas