Apgabaltiesa Lembergam piespriež četrus gadus cietumā

Rīgas apgabaltiesa trešdien, 27. septembrī, kā apelācijas instance pasludināja savu nolēmumu tā dēvētajā “Lemberga krimināllietā” – piespriežot smagos noziegumos apsūdzētajam partijas Latvijai un Ventspilij vadītājam četrus gadus cietumā un mantas konfiskāciju. 

Tādejādi pirmās instances tiesas piespriestais cietumsods Aivaram Lembergam tiek samazināts par vienu gadu – ieskaitot šajā laikā arī jau apcietinājumā un mājas arestā pavadīto laiku. Anrijam Lembergam sods tiek samazināts līdz vienam gadam un 11 mēnešiem, bet Ansim Sormulim – līdz vienam gadam un deviņiem mēnešiem, ieskaitot iepriekšējo apcietinājumu. Visiem trijiem spēkā paliek norādītās mantas konfiskācija.

Tās uzskaitījums aizņēma lielāko sprieduma lasījuma daļu. 

Lietu izskatīja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģija triju tiesnešu – tiesas sēdes priekšsēdētājas Sandras Amolas, Signes Kalniņas un Valda Vazdiķa – sastāvā. Apsūdzību uzturēja prokurors Aivis Zalužinskis. Spriedums tika lasīts vairāk nekā pusotras stundas garumā, tiesnesei Amolai paņemot divreiz dažu minūšu pauzi. 

Šajā krimināllietā [iespējams, bijušais – ja spriedums netiks pārsūdzēts] Ventspils domes deputāts Aivars Lembergs tika apsūdzēts smagos koruptīvos noziegumos; viņa dēls Anrijs Lembergs – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanu; uzņēmējs Ansis Sormulis, kādreizējais Aivara Lemberga biznesa partneris – par kukuļņemšanas atbalstīšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanu.

Visas tiesas sēdes notika attālināti – videokonferences režīmā.

Aivars Lembergs nolēmumu noklausījās – kopā ar dažiem mediju pārstāvjiem – tiešsaistē no Kurzemes rajona tiesu nama Ventspilī. Viņam uz galda, līdzīgi kā iepriekšējās sēdēs, atradās termoss. Lielu daļu no sprieduma lasījuma laika Lembergs tālrunī “šķirstīja” ziņas.

Vasarā apsūdzētais vairāku sēžu garumā teica savu pēdējo vārdu, detalizēti, emocionāli un brīvā valodā argumentējot, viņaprāt, izvirzīto apsūdzību nepamatotībai. Savukārt Anrijam Lembergam un Ansis Sormulim tam pietika pat mazāk nekā ar vienu stundu.

Rīgas apgabaltiesā apelācijas izskatīšana tika uzsākta 2022.gada 1.februāri. Par šo – apgabaltiesas kā apelācijas instances – nolēmumu vēl būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzību vai protestu Augstākajā tiesā.

***

Rīgas apgabaltiesa – tad kā pirmā tiesu instance – šo krimināllietu sāka skatīt 2009.gada februārī. Tā 2021.gada 22.februārī

Aivaram Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu,

mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Tāpat tiesa nolēma, ka viņam ir cietušajiem jāmaksā kompensācijas – kopā aptuveni 64 000 eiro – un jāsedz procesuālie izdevumi, 22 180 eiro, par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu.

Aivars Lembergs, Anrijs Lembergs, Ansis Sormulis, «Lemberga krimināllieta», Rīgas apgabaltiesa, Svarīgi,
Dažādos noziegumos apsūdzētie Aivars Lembergs (no kreisās), viņa dēls Anrijs Lembergs un Ansis Sormulis Rīgas apgabaltiesas sēdē, kurā 2009.gada 16.februārī sāk izskatīt pret viņiem ierosināto krimināllietu. Foto: Lita Krone / LETA

Cietumsodā tiesa ieskaitīja viņa atrašanos apcietinājumā un mājas arestā no 2007.gada marta līdz 2008.gada februārim. Pēc sprieduma nolasīšanas Aivaru Lembergu apcietināja tiesas zālē, bet pēc cietumā pavadīta aptuveni gada 2022.gada 25.februārī viņu atbrīvoja no apcietinājuma pret 100 000 eiro drošības naudu.

Aivaru Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja. Viņu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas. Apsūdzētais tika attaisnots dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Anrijam Lembergam tad tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju; Ansim Sormulim – divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju.

***

Prokuratūra iepriekš informēja, ka bijušajam Ventspils domes priekšsēdētājam tiek uzturēta apsūdzība par SIA Puses 20% kapitāldaļu izspiešanu cietušajam Valentīnam Kokalim 20 275 eiro vērtībā un 26 kompānijas Multinord AG akciju izspiešanu cietušajam Aināram Gulbim 14 797 eiro vērtībā. Tāpat Aivars Lembergs tika apsūdzēts par 12 Multinord AG akciju izspiešanu Gulbim 7359 eiro vērtībā, kā arī 30 kompānijas Ventk Company Limited akciju izspiešanu Gulbim 17 672 eiro vērtībā.

Aivars Lembergs arī apsūdzēts par SIA Lat Transnafta 2130 kapitāla daļu izspiešanā no tās dalībniekiem: SIA Man-Tess, kompānijas SWH Riga Zürich AG, AS Naftas Parks – 100, AS Banka Baltija un Vladimira Krastiņa. Tāpat Aivars Lembergs apsūdzēts par to, ka 1996.gadā viltoja dokumentu, kā arī 1996.gada otrā pusē kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs noformēja nepatiesu dokumentu.

Tāpat apsūdzība liecina, ka Aivars Lembergs personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī organizētā grupā ar Anriju Lembergu un Sormuli legalizēja noziedzīgi iegūtu mantu – tostarp finanšu līdzekļus 6 996 118 eiro apmērā – laikā no 1999.gada beigām līdz 2006.gada jūlijam.

Apsūdzība arī liecina, ka laikā no 1999.gada decembra līdz 2000.gada aprīlim Aivars Lembergs ar dēla Anrija un Sormuļa atbalstu veicināja un neatļauti piedalījās mantiskā darījumā – proti, nodrošināja faktiski sev un bērniem piederošai kompānijai Netherfin Financial Services B.V. ienākumu peļņas procentu veidā no Ventspils brīvostas pārvaldes, kurā Aivars Lembergs tajā laikā bija valdes priekšsēdētājs. Šādā veidā gūts mantisks labums – ne mazāk kā 802 413 eiro.

Tāpat laikā no 2003.gada janvāra līdz martam Ventspils domes priekšsēdētājs ar citas iesaistītas personas atbalstu veicināja un neatļauti piedalījās mantiskā darījumā – proti, nodrošināja faktiski sev un bērniem piederošai Netherfin Financial Services B.V. peļņas procentu no minētās Ventspils brīvostas pārvaldes. Peļņas procentu veidā Aivars Lembergs ieguva ne mazāk kā 180 312 eiro.

Prokuratūras apsūdzība liecina, ka laikā no 1999.gada decembra līdz 2000.gada aprīlim Aivars Lembergs ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, saistītu ar piedalīšanos neatļautā darījumā. Laika periodā no 2003.gada janvāra mēneša līdz 2003.gada martam Ventspils domes priekšsēdētājs ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, saistītu ar piedalīšanos neatļautā darījumā.

Apsūdzība liecina, ka Aivars Lembergs kā Ventspils pilsētas domes deputāts un Ventspils brīvostas valdes loceklis realizēja viņa pilnvaras interešu konflikta situācijā, piedaloties kopumā 330 lēmumu pieņemšanā Ventspils domes un Ventspils brīvostas valdes sēdēs.

Tāpat Aivaram Lembergam tika inkriminēta nepatiesu ziņu norādīšana amatpersonas deklarācijā deviņus gadus pēc kārtas, nenorādot par kapitāldaļu un akciju piederību 29 ārvalstīs reģistrētās kompānijās.

Lasiet arī: BNN pēta | Tiesa pārceļ sēdi, jo tā traucējot Lemberga atpūtas braucienam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas