Aptauja: jaunā referendumā briti balsotu par pievienošanos ES

Saskaņā ar valsts mēroga “YouGov” otrdien, 13.augustā, publicēto aptauju, kas veikta vairāk nekā astoņus gadus pēc Apvienotās Karalistes balsojuma par “Breksitu”, britu sabiedrība ar ievērojamu balsu pārsvaru balsotu par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), ja tiktu rīkots jauns referendums, vēsta “Politico”.

Pēc astoņiem gadiem 62% britu uzskata, ka “Breksits” ir bijis drīzāk neveiksmīgs, nekā veiksmīgs un tikai 12% uzskata, ka tas ir bijis veiksmīgs, bet 19% – ka tas nav bijis ne veiksmīgs, ne neveiksmīgs, teikts aptaujas ziņojumā.

Aptauja liecina, ka 59% britu sabiedrības hipotētiskā referendumā atbalstītu pievienošanos ES, bet 41% būtu pret pievienošanos.

 

Tomēr, neraugoties uz to, ka sabiedrība atbalstītu pievienošanos ES, viņi arī apgalvo, ka leiboristiem nav pilnvaru, lai to īstenotu.

Premjerministrs Kīrs Stērmers (Keir Starmer) ir vairākkārt uzsvēris, ka viņa vadībā leiboristi necentīsies atkārtoti pievienoties ES, tās vienotajam tirgum vai muitas savienībai, 61 gadu vecajam premjerministram sakot, ka, kamēr viņš būs dzīvs, Lielbritānija necierēs uz iestāšanos ES.

“YouGov” atklāja, ka lielākā daļa vēlētāju (51%) uzskata, ka leiboristu pārliecinošā uzvara vēlēšanās nedod Stērmeram tiesības vest Lielbritāniju atpakaļ uz ES, savukārt piektā daļa (21%) uzskata, ka viņam ir šādas tiesības.

Tomēr aptaujā arī atklājies, ka vēlētāji atbalstītu ciešākas attiecības ar ES

bez atkārtotas pievienošanās blokam, tās vienotajam tirgum vai muitas savienībai.

Gandrīz puse (45%) britu uzskatīja, ka Stērmeram ir dotas pilnvaras veicināt ciešākas attiecības ar ES, savukārt 21% aptaujāto norādīja, ka ne. Savukārt starp 2016.gada “Breksita” balsotājiem bija vienāds 36% balsotāju par un 36% pret to, ka viņam ir tādas tiesības.

Leiboristi savā programmā solīja atjaunot Apvienotās Karalistes tirdzniecības un investīciju attiecības ar ES un censties noslēgt drošības paktu.

Deivida Lamija (David Lammy) pirmais ārzemju ceļojums ārlietu ministra amatā bija uz Vāciju, Poliju un Zviedriju, lai signalizētu par attiecību atjaunošanu pēc saspīlētā konservatīvo valdīšanas perioda.

Lasiet arī: VIDEO | Olimpiskais karogs ierodas Losandželosā – 2028.gada spēļu mājvietā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas