Aptuveni trešdaļai Baltijas iedzīvotāju ir uzkrājumi līdz 5000 eiro

Atliekot daļu no ikmēneša ienākumiem, 31% Baltijas iedzīvotāju ir uzkrājuši līdz 5000 eiro. Savukārt 21% baltiešu uzkrājumu apjoms ir lielāks. Kopumā lielākie ietaupījumi ir Igaunijas iedzīvotājiem, Latvijā ir vairāk tādu iedzīvotāju, kuriem iekrājumu nav vispār, liecina trijās valstīs veiktā Luminor bankas aptauja.

Tā, sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, tika veikta martā, aptaujājot 3020 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Uzkrājumus līdz 5000 eiro veikuši 30% Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju un 32% aptaujāto Lietuvā. Vairāk par 5000 eiro spējuši iekrāt 11% Latvijas, 23% Lietuvas un 28% Igaunijas iedzīvotāju. Vislielākie iekrājumi Latvijā ir Zemgales un Rīgas iedzīvotājiem.

Kamēr Igaunijā ietaupījumu nav ceturtajai daļai (25%), bet Lietuvā aptuveni piektajai daļai (18%) iedzīvotāju, aptauja liecina, ka

bez uzkrājumiem Latvijā dzīvo pat trešdaļa respondentu (32%),

kuriem nepietiek līdzekļu, ko atlikt.

Turklāt – salīdzinot šī gada martā veiktās aptaujas datus ar respondentu atbildēm līdzīgā aptaujā pērn decembrī – uzkrājumi ziemā visstraujāk jeb 16% gadījumu samazinājušies senioriem vecumā no 60 līdz 74 gadiem, kā arī iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem, kuru uzkrājumi divos mēnešos kritušies par 9%.

“Ideālā gadījumā uzkrājumu veidošanai ik mēnesi vajadzētu atvēlēt ap 10% ienākumu. Satraucošākais ir tas, ka uzkrājumu veidošanai līdzekļu visvairāk – 36% – nepietiek iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem, kad darbam un ienākumiem vajadzētu būt stabiliem un augošiem,” skaidro Luminor bankas biznesa attīstības vadītāja Jekaterina Ziniča. Viņasprāt, sabiedrībā kopumā ir jāveicina uzkrājumu veidošanas paradumi un jāizglīto par iespējām veikt noguldījumus atbilstoši iedzīvotāju vajadzībām.

Iedzīvotājiem, kam iekrāta lielāka naudas summa, svarīgi ir diferencēt riskus, neieguldot visu uzkrāto vienuviet, bet veicot gan termiņnoguldījumus, gan ieguldot brīvos līdzekļus alternatīvos instrumentos. Tajā skaitā – investējot fondos, akcijās vai pensiju fondos, kas dod iespēju saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu 20% apmērā no veikto iemaksu apmēra, iesaka eksperte.

Lasiet arī: Cilvēki atsākuši biežāk taupīt uz medikamentiem, brīdina aptauja

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas