Apvērsums Nigērā – kādēļ vietējie vēlas redzēt valstī krievus?

Kā zīme par pieaugošo naidīgumu pret rietumiem kopš apvērsuma Nigērā, ir kāds uzņēmējs, kas lepni dižojas ar apģērbu Krievijas karoga krāsās, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Kopš apvērsuma sākuma pagājušājā trešdienā, 26.jūlijā, starp militāro huntu un rietumiem norisinās vārdu kauja.

Gāztais Nigēras prezidents Mohamads Bazūms ir stingrs rietumu partneris cīņā pret islāmistu grupējumiem, un veidoja arī ekonomisko sadarbību. Nigērā atrodas Francijas militārā bāze, un tā ir septītā lielākā urāna ieguves vieta pasaulē. Urāns ir būtisks enerģijas ražošanai, un ceturtā daļa no valstī iegūtā materiāla nonāk Eiropā, jo īpaši bijušajā koloniālajā lielvalstī Francijā.

Pēc apvērsuma valsts ielās pēkšņi parādījies uzkrītoši daudz elementu Krievijas karoga krāsās.

30.jūlijā tūkstošiem protestētāju piepildīja Nigēras galvaspilsētu Niameju, bija redzami Krievijas karogi, un notika uzbrukums Francijas vēstniecībai. Šķiet, ka protestu kustība pārņem visu valsti.

Kāds uzņēmēs Zinderā, apmēram 800 kilometrus no galvaspilsētas neslēpj atbalstu Krievijai, tomēr vēlas palikt anonīms. Viņš sacīja: “Es esmu par Krieviju un neatbalstu Franciju. Es esmu iestājies pret Franciju jau kopš bērnības. Viņi ir izmantojuši visas manas valsts bagātības, piemēram, urānu, naftu un zeltu. Nabadzīgākie nigērieši Francijas dēļ nevar atļauties pat ieturēt maltīti trīs reizes dienā.”

Viņš pastāstīja, ka pirmdienas protestā piedalījušies tūkstošiem dalībnieku, kas atbalstīja militāro apvērsumu. Krievijas karoga krāsu – baltās, zilās un sarkanās – apģērbu uzņēmējs esot pasūtījis pie vietējā šuvēja, un noliedza, ka prokrieviskie grupējumi būtu par to maksājuši.

Nigērā ir 24,4 miljoni iedzīvotāju, un divi no katriem pieciem dzīvo nabadzībā,

iztiekot ar mazāk nekā 2,15 dolāriem dienā.

Bazūms 2021.gadā tika ievēlēts demokrātiskās vēlēšanās, kas bija pirmās kopš neatkarības atgūšanas 1960.gados. Viņa valdību apdraudēja islāma ekstrēmitu grupējumi, kas plosās Sahāras tuksnesī un Sāhelas reģionā. Islāmistu spiediena dēļ Nigēras kaimiņvalstīs Mali un Burkinafaso, kas arī ir bijušās Francijas kolonijas, varu sagrāba militāristi, paziņojot, ka šāda valsts vadība ļaus labāk cīnīties ar džihādistiem.

Tāpat kā Nigērā, arī Mali un Burkinafaso atradās ievērojams skaits Francijas karavīru, kas palīdzēja cīņā pret islāmistiem. Tomēr, tā kā ekstrēmistu uzbrukumi turpinājās, reģionā pieaug pret Franciju vērsts sentiments, un visās trīs valstīs iedzīvotāji uzskata, ka Francija viņu labā dara pārāk maz.

Tiklīdz Mali pie varas nāca militārā hunta, tā izraidīja Francijas karavīrus, un pieaicināja Krievijas algotņus Vāgnera grupu.

Tāpat Mali bija spiesti pamest ANO miera uzturētāji. Neskatoties uz to, ka Mali joprojām regulāri notiek islāma ekstrēmistu uzbrukumi, arī Burkinafaso hunta sekojusi kaimiņvalsts piemēram, veidojot ciešas attiecības ar Krieviju un izraidot Francijas spēkus.

Nigērā Bazūma administrācija regulāri liedza rīkot pret Franciju vērstus protestus. 2022.gadā vairāki grupējumi uzsāka protestu vilni, ka Bazūma administrācija apstiprināja Francijas armijas spēku izvietošanu Nigērā pēc to izraidīšanas no Mali. Viens no būtiskākajiem grupējumiem ir M62, ko veido aktīvistu, sabiedrisko kustību un arodbiedrību koalīcija. M62 vadīja protestus pret pieaugošajām izmaksām, vājo valsts vadību un Francijas spēku klātbūtni.

Dažādi grupas plānotie protesti tikai aizliegti vai apspiesti ar spēku, un M62 līderis 2023.gada aprīlī saņēma deviņu mēnešu cietumsodu par sabiedriskās kārtības traucēšanu. Izskatās, ka grupējums pēc apvērsuma atsācis darboties ar jaunu sparu.

Nav skaidri zināms, vai M62 ir saistīts ar apvērsuma rīkotājiem Nacionālo tēvzemes aizsardzības padomi

vai ar Krieviju.

Zinderā prokrieviskais uzņēmējs ir drošs, ka Krievija var palīdzēt viņa valstij: “Es vēlos, lai Krievija palīdz ar pārtiku un drošību. Krievija var mums piegādāt tehnoloģiju, kas uzlabos lauksaimniecību.”

Tikmēr Zinderā dzīvojošais lauksaimnieks Mutaka noraidīja šos argumentus un sacīja, ka apvērsums kaitēs visiem. Viņš teica: “Es neatbalstu krievu ienākšanu šajā valstī, jo viņi visi ir eiropieši un neviens mums nepalīdzēs. Es mīlu savu valsti un ceru, ka mēs varam dzīvot mierā.”

Lasiet arī: Rietumāfrikas valstis draud izmantot spēku pret Nigēras apvērsuma līderiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas