Rietumāfrikas valstis draud izmantot spēku pret Nigēras apvērsuma līderiem

Rietumāfrikas valstis piemērojušas sankcijas un draudējušas izmantot spēku pret Nigēras apvērsuma līderiem, ja tiek nespēs nedēļas laikā atgriezt amatā Mohamadu Bazūmu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Tikmēr militārās huntas atbalstītāji uzbrukuši Francijas vēstniecībai Niamejā.

15 valstu bloka Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopienas (ECOWAS) atbilde uz septīto valsts apvērsumu Sāhelas reģionā nāk laikā, kad pūļi Nigēras galvaspilsētā dedzināja Francijas karogus un apmētāja bijušās koloniālās lielvalsts vēstniecību ar akmeņiem.

Tiekoties ārkārtas samitā Nigērā, lai apspriestu valsts apvērsumu, ECOWAS aicināja atjaunot konstitucionālo kārtību, un brīdināja par sekām, ja tas nenotiks.

Oficiālajā paziņojumā sacīts, ka mēri varētu iekļaut arī spēka pielietošanu.

Čadas prezidents Mahamats Idriss Debijs, kurš pie varas nāca 2021.gadā pēc valsts apvērsuma, samita laikā ticies ar Nigērijas prezidentu Bolu Tinubu, un brīvprātīgi pieteicies vest sarunas ar Nigēras militārajiem līderiem. Nigēras valsts televīzijā tika demostrēts sižets, kurā redzama Debija ierašanās un tikšanās ar apvērsuma organizētājiem.

ECOWAS un Āfrikas Ekonomiskā un valūtas savienība norādīja, ka nekāvējoties tiek slēgtas robežas ar Nigēru, atcelti komerciālie lidojumi, finanšu darbības, iesaldēti valsts līdzekļi un izbeigta palīdzības sniegšana. Tāpat tiks iesaldēti Nigēras militāro līderu līdzekļi, un viņiem liegts ceļot.

Bazūma valdības premjerministrs paziņojis, ka ECOWAS sankcijas radīs katastrofālas sekas,

jo valsts lielā mērā paļaujas uz starptautiskajiem partneriem, lai nodrošinātu tās finansiālās vajadzības. Premjerministrs apvērsuma laikā atradās ārpus valsts, un TV kanālam France24 sacīja: “Es zinu, cik trausla ir Nigēra, un, esot finanšu ministra un tagad premjerministra amatā, zinu, kāda ir ekonomiskā un finansiālā situācija valstī. Tā ir valsts, kas neizturēs šādas sankcijas. Rezultāts būs katastrofāls.”

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) izteicis atbalstu ECOWAS: “Mēs pievienojamies ECOWAS un reģiona līderiem, kuri aicina nekavējoties atbrīvot prezidentu Mohamedu Bazūmu un viņa ģimeni, un atgriezt valsts pārvaldi leģitīmai, demokrātiski ievēlētai valdībai.”

Līdzīgas ECOWAS sankcijas iepriekšējo trīs gadu laikā jau piemērotas Mali, Burkinafaso un Gvinejai pēc tam, kad tajās notika valsts apvērsumi. Lai gan finansiālās sankcijas noveda pie parādsaistību nepildīšanas, jo īpaši Mali, tās vairāk kaitē civiliedzīvotājiem, nevis militārajiem līderiem, kas sagrābj varu pasaules nabadzīgākajās valstīs. Visās trīs valstīs ir noslēgta vienošanās par termiņu, kādā jāatgriežas pie civilās pārvaldes, tomēr nav vērojams progress to izpildē.

apvērsums Nigērā sākās 26.jūlijā, un to nosodījušas gan kaimiņvalstis, gan starptautiskie partneri,

un atteikušies atzīt jaunos Nigēras līderus.

Nigēra bijusi svarīgs rietumu sabiedrotais cīņā pret al Qaeda un Islāma valsti Sahēlas reģionā, un tagad pastāv bažas, ka militārais apvērsums atvērs durvis Krievijas ietekmei reģionā. Pēc apvērsumiem kaimiņvalstīs tās pameta tūkstošiem Francijas karavīru.

Nigēra ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm, kas, saskaņā ar Pasaules Bankas sniegto informāciju, ik gadu saņem ap diviem miljardiem dolāru attīstības atbalstam. Tajā pašā laikā Nigēra ir septītā lielākā urāna, kas tiek izmantots gan militārajā industrijā, gan medicīnā, ražotāja pasaulē. Valstī militārās apmācības veic un ar islāma nemierniekiem cīnās ASV, Francijas, Itālijas un Vācijas karavīri.

Pēc apvērsuma īstenotāju aicinājuma, tūkstošiem protestētāju galvaspilsētā rīkoja demostrācijas, un daži devās arī uz Francijas vēstniecību. Kāds protestētājs sacīja: “Mēs esam šeit, lai pasutu neapmierinātību ar Francijas jaukšanos Nigēras lietās. Nigēra ir neatkarīga un suverēna valsts, un Francijas lēmumiem nav nekāda iespaida uz mums.”

Daži protestētāji centās uzrāpties uz vēstniecības sienām, kamēr citi dedzināja un mīdīja kājām Francijas karogus.

Viņus izklīdināja Nigēras Nacionālā gvarde. Francija nosodījusi vardarbības uzliesmojumus un paziņoja, ka uzbrukums tās interesēm vai pilsoņiem saskarsies ar ātru un noteiktu atbildi.

Tikmēr Vāgnera grupas īpašnieks Jevgēņijs Prigožins, kurš turpina darboties, par spīti neveiksmīgajam dumpim jūnijā, slavējis apvērsumu kā labas ziņas, un piedāvājis savu algotņu palīdzību kārtības nodrošināšanai.

Lasiet arī: Nigērā sākts apvērsuma mēģinājums

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas