Apvienotā Karaliste no nākamā gada jūnija aizliegs vienreizlietojamos “veipus”

Ceturtdien, 24.oktobrī, valdība paziņoja, ka Apvienotā Karaliste no nākamā gada aizliegs vienreizlietojamās e-cigaretes jeb “veipus”, lai cīnītos pret videi nodarīto kaitējumu un pieaugošo lietošanas līmeni bērnu vidū, ziņo “Reuters” un BBC.

Veselības aizsardzības iestādes ir paudušas bažas par “veipu” lietošanu jauniešu vidū, jo to krāsainais dizains un augļu garšas padara tos pamanāmus pārtikas veikalu plauktos. Valstī aizliegts pārdot nikotīnu saturošas e-cigaretes personām, kas jaunākas par 18 gadiem, vai pirkt tās personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

Saskaņā ar 2024.gadā veiktās veselības aprūpes labdarības organizācijas ASH aptaujas datiem aptuveni katrs piektais bērns vecumā no 11 līdz 17 gadiem apgalvo, ka ir izmēģinājis “veipus”.

Plānu aizliegt vienreizlietojamos “veipus” izstrādāja iepriekšējā konservatīvo valdība janvārī, taču plāns netika īstenots līdz jūlija vēlēšanām, kurās uzvarēja Leiboristu partija.

Leiboristu kultūras ministre sacīja, ka pēdējo trīs gadu laikā trīskāršojies bērnu skaits, kas “veipo”, un ka vienreizlietojamie “veipi” rada daudz vides problēmu.

Apvienotās Karalistes valdība uzsvērusi, ka vienreizlietojamās e-cigaretes ir grūti pārstrādāt, tās bieži nonāk atkritumu izgāztuvēs, kur no tām noplūst kaitīgas vielas, piemēram, bateriju skābe, litijs un dzīvsudrabs, un sadzīves atkritumos izmestās e-cigarešu baterijas izraisījušas simtiem ugunsgrēku atkritumu savākšanas automašīnās un atkritumu pārstrādes centros.

Vides, pārtikas un lauku lietu ministrija (Defra) aprēķinājusi, ka pagājušajā gadā gandrīz pieci miljoni vienreizlietojamo “veipu” katru nedēļu tika izmesti atkritumos, vai sadzīves atkritumos, kas ir gandrīz četras reizes vairāk nekā gadu iepriekš.

2022.gadā tika izmesti “veipi”, kuros kopumā bija vairāk nekā 40 tonnas litija, kas ir pietiekami, lai darbinātu 5 000 elektrisko transportlīdzekļu, teikts ziņojumā.

Sabiedrības veselības ministrs Endrjū Gvīns (Andrew Gwyne) paziņoja, ka “veipu” aizliegums palīdzēs samazināt to pievilcību bērniem un neļaus tām nonākt neaizsargātu bērnu rokās. Taču Apvienotās Karalistes E-Cigarešu nozares asociācijas pārstāvis Džons Dans (John Dunne) brīdināja, ka aizliegums varētu “veicināt” nelegālo tirdzniecību.

Valdība plāno ieviest likumu, kas aizliegs vienreizlietojamo e-cigarešu pārdošanu no 2025.gada 1.jūnija, dodot mazumtirgotājiem laiku pārdot atlikušos krājumus.

Atsevišķā pētījumā, ko šogad veica ASH, teikts, ka, tabakas smēķētāju vidū, “veipi” ir vispopulārākais palīglīdzeklis smēķēšanas atmešanai – pēdējo piecu gadu laikā gandrīz trīs miljoni cilvēku Lielbritānijā, pateicoties “veipiem”, ir atmetuši smēķēšanu.

Lasiet arī: ASV pierādījumi liecina, ka Ziemeļkorejas karaspēks atrodas Krievijā un, iespējams, gatavojas karam Ukrainā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas