Argentīnas prezidents Milejs pirmajā runā brīdina par gaidāmo ekonomisko satricinājumu

Svētdien, 10.decembrī, prezidenta amatā stājās argentīniešu galēji labējais Havjērs Milejs (Javier Milei), kurš pirmajā runā brīdināja, ka, lai risinātu smago ekonomisko krīzi valstī, inflācijai tuvojoties 200%, ir nepieciešams straujš un sāpīgs fiskālais satricinājums. Milejs uzsvēra nepieciešamību veikt krasas izmaiņas, atzīstot, ka “naudas nav”, ziņo Reuters.

Argentīna Mileju par prezidentu ievēlēja 19.novembrī, ar lielāku pārsvaru nekā tika gaidīts. Viņš prezidenta amatu pārņem no peronistu līdera Alberto Fernandesa (Alberto Fernandez), kura valdībai neizdevās ierobežot strauji augošās cenas.

Neraugoties uz bažām par dažām viņa radikālajām idejām, vēlētāji, kuri atbalstīja Havjeru Mileju novembra vēlēšanu otrajā kārtā, pauda gatavību riskēt ar viņa vadību. Daudzi Argentīnā viņu uzskata par pēdējo cerību, ņemot vērā neapmierinātību ar iepriekšējo valdību un ekonomikas krīzi.

Argentīnas jaunajam prezidentam Milejam jārisina nopietnas problēmas,

tostarp negatīvas neto ārvalstu valūtas rezerves, strauji augošā inflācija, draudošā recesija un kapitāla kontrole, kas ietekmē valūtas kursu. Milejs tiecas risināt šīs problēmas, veicot fiskālās korekcijas, izskaužot inflāciju un pārvaldot ievērojamo parādu slogu. Savā inaugurācijas runā viņš ieskicēja plānu fiskālajai korekcijai 5% apmērā no IKP, koncentrējoties uz valsts izdevumu samazināšanu, nevis ietekmi uz privāto sektoru.

Lai risinātu Argentīnas ekonomikas problēmas, prezidents par ekonomikas ministru, ir iecēlis pazīstamo politiķi Luisu Kaputo (Luis Caputo), bet par Centrālās bankas vadītāju – Santjago Bausili (Santiago Bausili).

Reuters raksta, ka neraugoties uz agrākajām radikālajām idejām, Milejs pēdējo nedēļu laikā ir demonstrējis mērenāku pieeju un paredzams, ka viņa valdīšanas laikā galvenā uzmanība tiks pievērsta pragmatiskiem pasākumiem, lai stabilizētu Argentīnas ekonomisko situāciju.

Milejs jau sācis pildīt vienu no savas kampaņas solījumiem,

paziņojot, ka ir parakstījis dekrētu par ministriju skaita samazināšanu uz pusi – no 18 līdz deviņām.

Inaugurācijas ceremonijā Milejs apņēmies atgriezt Argentīnu uz labklājības ceļa un “padarīt Argentīnu atkal dižu,” adaptējot bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa (Donald Trump) lozungu.

“Ir skaidrs, ka īstermiņā situācija pasliktināsies, bet pēcāk mēs redzēsim mūsu pūliņu augļus,” teica Milejs, piebilstot, ka valsts nākotnes labā ir jāpieņem smagi lēmumi.

Pasākumu apmeklēja starptautiski līderi, tostarp Ukrainas prezidents Zelenskis un Ungārijas premjerministrs Orbāns, kuriem bijusi īsa un “atklāta” saruna par Eiropas jautājumiem, kā savā video uzrunā norādījis Zelenskis, raksta Reuters.

Lasiet arī: BBC apgalvo, ka Krievija pie Somijas robežas vervē migrantus karam Ukrainā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas