BBC apgalvo, ka Krievija pie Somijas robežas vervē migrantus karam Ukrainā

Britu medijs BBC 7.decembrī ziņo, ka Krievija vervē pie robežas ar Somiju aizturētos ārvalstu migrantus militārajam dienestam Ukrainā, piespiežot personas, kas atrodas deportācijas aizturēšanas centros, parakstīt dienesta līgumu. BBC raksta, ka šī prakse nav jaunums, bet tā uzplaukusi, kad arvien vairāk ārvalstu migrantu ieradās pie Krievijas-Somijas robežas.

Somija uz laiku slēdza robežšķērsošanas punktus ar Krieviju, apgalvojot, ka tā virza migrantus uz robežu ar Somiju, lai destabilizētu valsti pēc Somijas iestāšanās NATO.

BBC raksta, ka tiesu sēžu analīze Karēlijā, vienā no trim Krievijas reģioniem, kas robežojas ar Somiju, liecina, ka pēdējo trīs nedēļu laikā Karēlijā ir aizturēti 236 migranti – līdzīga aina esot vērojama arī Ļeņingradā un Murmanskā – par uzturēšanos Krievijā bez derīgām vīzām, un viņus paredzēts deportēt.

Aizturēšanas centros tika veikta standarta procedūra gluži, kā ikvienam, kuram nav atbilstošas vīzas – piespriests naudas sods un aizturēšana līdz deportācijai.

Krievijas deportācijas centros aizturētajām personām ticis piedāvāts “darbs valsts labā”.

Noslēdzot līgumu uz vienu gadu, tika apsolīts labs atalgojums, medicīniskā aprūpe un atļauja palikt Krievijā.

Viens no aizturētajiem migrantiem, somālietis, ar kuru sazinājās BBC, teica, ka darba piedāvājuma dokumenti tika parādīti krievu valodā, ko neviens no aizturēto grupas nesaprata. Viņš piebilda, ka dokumenti aizturētajiem netika izsniegti un “pienācīgi parādīti”, un, baidoties par savu dzīvību savā izcelsmes valstī, aizturētie parakstīja darba piedāvājumu, skaidri nesaprotot, par kādu darbu ir runa, domājot, ka tas būs ar armiju saistīts darbs Krievijas iekšienē.

aizturētie migranti tika nosūtīti uz militāro nometni pie Ukrainas robežas,

kur viņi saprata, ka pretēji solījumiem par “līgumu uz gadu ar apmācībām un iespējām, labu atalgojumu un aprūpi” viņus piespiež cīnīties karā, kā norādījis vīrietis, ar kuru sazinājās BBC.

Pēc tam, kad migranti pieprasījuši anulēt līgumus, militārās nometnes amatpersonas sākotnēji viņiem draudējušas ar cietumsodiem, bet vēlāk norādījušas, ja darba piedāvājumi tiks anulēti, tiks atsāktas deportācijas procedūras. Pašlaik viņi atrodas militārajā nometnē, gaidot turpmāko notikumu attīstību.

Somijas robežas tuvumā aizturētais migrants no Somālijas apgalvo, ka viņš ticis maldināts, lai pievienotos Krievijas armijai, un apgalvo, ka nav sapratis piedāvājumu, jo tas esot bijis valodā, kuru viņš nesaprot. Viņš uzstāj, ka ir “patvēruma meklētājs, nevis karavīrs”.

BBC ir lūdzis Krievijas Iekšlietu ministriju sniegt informāciju par apgalvojumiem, ka aizturētajiem migrantiem pret viņu atbrīvošanu tiek piedāvāti armijas līgumi, taču atbildi nav saņēmis.

Jāatzīmē, ka arī cilvēktiesību aktīvisti ir saņēmuši sūdzības no patvēruma meklētāja par to, ka uz viņu tiek izdarīts spiediens parakstīt armijas līgumu, tādējādi anulējot deportācijas rīkojumu, raksta BBC.

Lasiet arī: Nepālā aizdomās par vietējo jauniešu vervēšanu Krievijas armijā arestēti desmit cilvēki

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas