Ārlietu ministrijas pārstāvis par graudiem: Jāpanāk kopējs Eiropas Savienības lēmums

Eiropas Savienības valstis ir ļoti jūtīgas pret sankciju pieņemšanu pārtikas nozarei, 20.decembra LTV raidījumā “Kas notiek Latvijā?” atzīst  Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andžejs Viļumsons. Latvijas vienpusēji centieni aizliegt Krievijas graudu importu var novest pie Briseles iniciētas pārkāpuma procedūras pret mūsu valsti.

“Tas, kas ir saistīts ar tranzītu un importu, tā nav Latvijas nacionālā kompetence, tā ir Eiropas Komisijas kompetence un šeit mēs nevaram tā brutāli no Latvijas valdības puses vienkārši izlemt aizliegt  importu vai tranzītu, nerēķinoties ar sekām,” norāda Viļumsons.

Viņš atgādina, ka tās ES valstis (Polija, Ungārija, Slovākija), kuras izlēmušas bloķēt Ukrainas graudus, saņēmušas no Briseles brīdinājumu, ka tas varētu būt Eiropas tiesību pārkāpums.

“Līdz ar to procesa beigās ir iespējamas pārkāpuma procedūras no Eiropas Savienības, kas var rezultēties kaut kādās naudas summās. Ja mēs gribam aizliegt importu, mums jāpanāk kopējs Eiropas Savienības lēmums, lai mums par to nebūtu pārkāpuma procedūras no Briseles. Nacionālas sankcijas mēs īsti nevaram pieņemt, jo likums saka, ka viņas var pieņemt tikai tādā gadījumā, ja tās atbilst Latvijas starptautiskām saistībām. Tā kā tirdzniecība ir Eiropas Savienības kompetencē un lēmumi par sankcijām ir kopēji ES dalībvalstu lēmumi, mēs nevaram nacionāli sankcionēt Krievijas graudus, mēs to varam panākt caur Eiropas Savienību,” raidījumā skaidro Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks.

“To, ko mēs darīsim nacionāli, būs iespējams apiet caur citām ES dalībvalstīm,” teica Viļumsons.

Lasiet arī: Stividoru asociācija aicina neapturēt graudu tranzītu, sekojot Vācijas un Francijas piemēram

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas