AS piedāvā rīcības plānu, kas samazinās elektrības pārvades tarifus par 40%

Deputāti ceturtdien, 14. septembrī, lēma nodot Apvienotā saraksta (AS) sagatavoto lēmumprojektu par elektrības samazināšanai, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai. 

Lēmumprojekts tika sagatavots pēc iesaistīto pušu uzklausīšanas.

AS norāda, ka mājsaimniecībām pieaug nespēja segt strauji augošos elektrības rēķinus, kas vairāk nekā 400 000 Latvijas iedzīvotāju pakļaus nabadzības riskam.

Partijas ieskatā ir būtiski nekavējoties sniegt atbalstu iedzīvotājiem ziemas periodā, kad būs lielākais izmaksu pieaugums,

paralēli izstrādājot ilgtermiņā risinājumus saprātīgu un samērīgu tarifu noteikšanai. 

Saeimas deputāts Andris Kulbergs (AS) skaidro, ka “tik būtiskām reformām ir jābūt pārejas periodam un mehānismiem, lai mīkstinātu pārmaiņu sekas”.

“Turklāt problēma ir, jārisina pēc būtības, proti, jāsamazina paši tarifi,” uzsver Kulbergs. 

Līdz ar to AS ir izstrādājis rīcības plānu, kas ietver astoņus punktus. AS skaidro, ka piedāvājums ir izstrādāts tā, lai samazinātu elektrības tīkla pārvaldes tarifus par 40%. 

AS piedāvā sagatavot normatīvos aktus, lai sešu mēnešu periodā no 2023. gada 1. oktobra līdz 2024. gada 1. aprīlim sniegtu elektrības sadales tarifu atbalstu visām Latvijas mājsaimniecībām, kas samazinātu izmaksas par Sadales tīkla tarifu par 50%, izdevumus, sedzot no rekordaugstās AS Latvenergo peļņas.

Piedāvājums paredz, ka līdz 2023. gada 1. decembrim izstrādāt speciālu aizsargāto lietotāju tarifa metodiku un paplašināt esošo aizsargāto lietotāju loku, iekļaujot tajā visas sabiedrības grupas, kurām draud enerģētiskās nabadzības risks. Tāpat līdz šī gada 1. decembrim sniegt risinājumu mikroģenerācijas (saules paneļi) klientiem ar palielināto pieslēguma maksu, jo cilvēki, veicot investīcijas, paļāvās uz noteiktiem valsts garantētiem ilgtermiņa noteikumiem.

Lēmumprojekts arī paredz līdz oktobra beigām izstrādāt un iesniegt Saeimā grozījumus elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot peļņas (kapitāla atdeves) ierobežojumus pārvērtētiem AS Augstsprieguma tīkls un AS Sadales tīkls aktīviem.

Sešu mēnešu laikā veikt darbības tarifu samazināšanai, īstenojot šādus pasākumus: veikt visaptverošu analīzi par AS Augstsprieguma tīkls un AS Sadales tīkls apvienošanu vienā uzņēmumā, un līdz šī gada decembrim, iesniegt Saeimā, ziņojumu par priekšlikumiem mazināt birokrātiskus šķēršļus, enerģētikas projektu īstenošanai. 

AS ieskatā apvienojot, Augstsprieguma tīkls un Sadales tīklu dos būtiskus ietaupījumus izmaksās un ļaus ilgtermiņā efektīvāk izmantot resursus tīkla attīstībai. Vienlaikus ir nepieciešams  līdz decembra sākumam izvērtēt abu pakalpojuma sniedzēju tarifu izlīdzināšanas iespējas elektrības ražotājiem un patērētājiem, tādējādi samazinot kopējo tarifu slogu patērētājiem. 

Tāpat AS piedāvā MK, gatavojot budžeta projektu, paredzēt, ka lielāko daļu no  Latvenergo, AS Augstsprieguma tīkls un Sadales tīkls dividendēm izlieto sistemātiskam energoefektivitātes atbalstam.

Lasiet arī: Topošā koalīcija plāno ratificēt Stambulas konvenciju līdz gada beigām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas