ASV amatpersonas: Ķīna traucē noteikt Covid-19 izcelsmi

ASV likumdevēji norādījuši, ka ir neiespējami noteikt patieso Covid-19 izcelsmi, jo Ķīnas valdība turpina likt šķēršļus pētniekiem un amatpersonām, raksta Politico.

Svētdien, 5.martā, ASV Kongresā notikusi diskusija, kas sekoja iepriekšējās nedēļās izplatītajiem paziņojumiem, ka Covid-19 izcelsme, visticamāk, ir kādā Ķīnas laboratorijā. Tā ir teorija, par ko vienisprātis ASV Enerģētikas departaments un FIB. Savukārt citas ASV valdības iestādes norāda, ka vīruss drīzāk sācis izplatīties pēc tam, kad tas dabiskā veidā pārkāpis dzīvnieku–cilvēku robežu. Kongresmenis Džims Haimss (Jim Himes) paziņojis, ka faktu ir tik maz, ka ir skaidrs – dažādas iestādes nonāks pie dažādiem secinājumiem. Viņa kolēģis, republikāņu kongresmenis Maiks Tērners (Mike Turner) piekrita: «Nav tiešu pierādījumu, Ķīna to neatzīst, un Uhaņas laboratorijas nesadarbojas.»

Tieši Uhaņā, kurā atrodas vairākas biotehnoloģiju laboratorijas, 2019.gada nogalē sāka izplatīties vīruss.

Virdžīnijas senators Marks Varners (Mark Warner) arī vainoja Ķīnu par atteikšanos būt atklātai un godīgai par Covid-19 izcelsmi. Varners sacīja:

«Ja vīruss būtu izcēlies jebkur citur pasaulē, tur strādātu labākie zinātnieki. Galu galā, mums jāturpina meklēt, un, domājot par nākotnes pandēmijām, mums jāpārliecinās, ka varam piekļūt slimības avotam pēc iespējas ātrāk.»

Diskusijas par Covid-19 izcelsmi ir kļuvušas politiskas, un jaunākie ziņojumi ASV konservatīvo rindās ir aizdeguši prasības, lai Ķīna tiktu tā vai citādāk sodīta par vīrusa izraisīto pandēmiju. ASV vīruss prasījis vairāk nekā miljonu dzīvību, un visā pasaulē šis skaitlis ir tuvu septiņiem miljoniem. Baltā nama pārstāvis Džons Kirbijs (John Kirby) februāra beigās norādīja, ka ASV valdība vēl nav nonākusi pie kopsaucēja par pandēmijas sākumu un vīrusa izcelsmi. ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) pagājušajā nedēļā nekomentēja šo jautājumu.

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo (Mike Pompeo) TV kanālam Fox paziņoja, ka «tas bija ķīniešu vīruss, kas nāca no laboratorijas». Pompeo arī pieļāva, ka ASV atbalsts starptautiskajai pētniecībai varēja būt saistīts ar vīrusa izstrādi.

Džordža Vašingtona Universitātes profesore Leana Vena (Leana Wen) CNN sacīja, ka ir pierādījumi, kas varētu kalpot kā laboratorijas izcelsmes, tā dabiskas izcelsmes teorijām. Tajā pašā laikā esot jāapzinās, ka vīruss jebkurā gadījumā nav izplatīts tīšām, un tas nebija paredzēts kā bioloģiskais ierocis.

Lasiet arī: Maksās kompensācijas par Covid-19 vakcīnas blakņu izraisītu kaitējumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas