ASV apsūdz četrus ar Krieviju saistītus karavīrus par kara noziegumiem Ukrainā

ASV Tieslietu ministrija ir izvirzījusi apsūdzības kara noziegumos četriem ar Krieviju saistītiem karavīriem, apsūdzot viņus par ASV pilsoņa nolaupīšanu no viņa mājām Ukrainas dienvidos Krievijas iebrukuma laikā 2022.gada aprīlī, viņa turēšanu gūstā desmit dienas un pakļaušanu sišanai un spīdzināšanai, trešdien, 6.decembrī, ziņo Reuters.

Saskaņā ar apsūdzību nolaupītais ASV pilsonis šo desmit dienu laikā tika sists ar dūrēm, kājām un ieroci, viņš tika izjautāts, spīdzināts, tika izspēlēta viņa nāvessoda izpilde, viņam draudēts ar nāvi, seksuālu vardarbību, kā arī piespiedu darbiem.

“Atkal un atkal, viņš domāja, ka mirs,”

sacīja ģenerālprokurors Meriks Garlends (Merick Garland). Ģenerālprokurors apsūdzības raksturoja kā būtisku soli ceļā uz Krievijas saukšanu pie atbildības par tās darbībām karā Ukrainā.

Krievija noliedz, ka būtu iesaistīta kara noziegumos un apzināti uzbrukusi civiliedzīvotājiem.

Apsūdzētie tika apsūdzēti četros noziegumos: par sazvērestību kara noziegumu izdarīšanā un trīs apsūdzībās par kara noziegumiem – aizsargājamas personas nelikumīgu ieslodzīšanu, spīdzināšanu un necilvēcīgu izturēšanos, raksta Reuters.

Apsūdzības rakstā apsūdzētie bijuši komandieri Surens Seiranovičs Mkrtčjans un Dmitrijs Budņiks, kā arī divi zemāka ranga karavīri, kurus identificēja tikai ar vārdiem Valērijs un Nazars.

Ģenerālprokurors Garlends sacīja, ka šīs ir pirmās apsūdzības,

kas izvirzītas saskaņā ar 1996.gada federālo likumu, kas ļauj ASV saukt pie atbildības personas, kuras ārvalstīs izdarījušas kara noziegumus pret amerikāņiem.

Apsūdzētie, kas, domājams, ir Krievijas bruņoto spēku vai ar Doneckas Tautas Republiku (Krievijas kontrolēts reģions Ukrainas austrumos) saistītu militāro vienību dalībnieki, neatrodas ASV apcietinājumā, un nav gaidāms, ka viņi ieradīsies ASV, lai atbildētu uz apsūdzībām.

Izmeklēšanu veica pagājušajā gadā izveidotā Tieslietu ministrijas kara noziegumu komanda. Tieslietu ministrija izmeklē arī palestīniešu kaujinieku grupējumu Hamās par 30 amerikāņu slepkavībām un citu cilvēku nolaupīšanu 7.oktobra uzbrukumā, žurnālistiem sacīja Garlends, ziņo Reuters.

Lasiet vairāk: Nepālā aizdomās par vietējo jauniešu vervēšanu Krievijas armijā arestēti desmit cilvēki

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas