ASV atklāj ilgi gaidīto likumprojektu par robežu drošību, palīdzību Ukrainai un Izraēlai

ASV Senāts svētdien, 4.februārī, nāca klajā ar 118 miljardus ASV dolāru vērtu divpartiju likumprojektu par robežu drošību, kas paredz sniegt palīdzību arī Ukrainai un Izraēlai, taču nekavējoties saskārās ar opozīciju no Pārstāvju palātas puses, ziņo Reuters.

Prezidents Džo Baidens (Joe Biden) mudinājis Kongresu ātri pieņemt panākto vienošanos, tostarp migrācijas pasākumus, kuru sagatavošana prasīja mēnešiem ilgas sarunas, taču Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons (Mike Johnson) paziņojis, ka, līdzko tā nonāks viņa palātā, tā būs “mirusi”.

Ja likumprojekts tiks pieņemts,

tas iezīmēšot nozīmīgākās izmaiņas ASV imigrācijas un robežu drošības jomā pēdējo desmitgažu laikā.

Daži demokrāti pauduši neapmierinātību ar to, ka projektā nav paredzēts tas, kā miljoniem nelegālo iedzīvotāju, kas nav ieguvuši uzturēšanās dokumentus, bet jau gadiem dzīvo ASV,  varētu iegūt pilsonību.

Neatkarīgā senatore Kirstena Sinema (Kyrsten Sinema) uzsvērusi, ka likumprojekts iekļaus pasākumus dienvidu robežas aizsardzībai, tostarp iespēju uz laiku slēgt robežu, ja septiņu dienu laikā šķērsošanas mēģinājumu skaits dienā vidēji pārsniegs 5 000. Republikāņu senators Džeimss Lankfords (James Lankford) šādā gadījumā ierosinājis iespējamu robežas slēgšanu uz trim nedēļām.

Ierosinātajā likumprojektā ir paredzēti 20,23 miljardi ASV dolāru robežu drošībai, kā arī ievērojams finansējums dažādiem starptautiskajiem notikumiem, tostarp 60,06 miljardi ASV dolāru Ukrainas un Krievijas konfliktam, 14,1 miljards ASV dolāru drošības atbalsta pasākumiem Izraēlai, 2,44 miljardi ASV Centrālajai pavēlniecībai un Sarkanās jūras konfliktam, kā arī 4,83 miljardi ASV dolāru, lai atbalstītu Indoklusā okeāna reģiona partnerus, kas saskaras ar Ķīnas agresiju.

Papildu desmit miljardi ASV dolāru ir paredzēti humānajai palīdzībai konflikta zonās, piemēram, Ukrainā, Gazā un Rietumkrastā, taču no šīs summas ir izslēgts finansējums ANO aģentūrai UNRWA, ņemot vērā bažas par tās darbinieku iespējamo līdzdalību 7.oktobra uzbrukumos Izraēlai.

Kamēr Pārstāvju palātas republikāņu viedokļi par imigrāciju un palīdzību Ukrainai dalās, spīkers Maiks Džonsons šonedēļ plāno rīkot balsojumu par jaunu likumprojektu, kas paredz 17,6 miljardus ASV dolāru lielu militāro palīdzību Izraēlai, kurā neesot paredzēts papildu finansējums Ukrainai vai ASV robežu drošībai.

Tomēr labējā spārna republikāņi ir pauduši skepsi par jauno likumprojektu,

un Pārstāvju palātas vairākuma līderis Stīvs Skaliss (Steve Scalise) apgalvojis, ka ar likumprojektu ASV ik dienas uzņemšot 5 000 nelegālo imigrantu, un tas nodrošināšot automātisku darba atļauju patvēruma saņēmējiem, kā arī norādījis, ka tas būs kā magnēts vēl lielākai nelegālajai imigrācijai.

Saskaņā ar “Reuters/Ipsos” veikto aptauju imigrācija amerikāņiem ir otrs lielākais problēmu avots un tā ir arī lielākā republikāņu problēma, ņemot vērā, ka 2023.gadā pie robežas tikuši aizturēti aptuveni divi miljoni migrantu.

Piemēram, Donalds Tramps (Donald Trump), galvenais pretendents uz republikāņu nomināciju novembrī gaidāmajās vēlēšanās pret ASV prezidentu Baidenu, savā kampaņā ir pievērsis lielu uzmanību imigrācijas apkarošanai.

Lasiet arī: Baidens izjūt spiedienu atbildēt Irānai, pēc tās uzbrukuma ASV karavīriem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas