ASV banku īstermiņa satricinājums pavēršot iespējas nākotnes pensionāriem, mierina investīciju eksperts

Sakarā ar aizvadītajā nedēļā visu pasauli apskrējušo ziņu – par ASV kredītiestādes Silicon Valley Bank maksātnespēju – vietējās SEB bankas ieguldījumu meitasuzņēmuma Investment Management valdes priekšsēdētājs Jānis Rozenfelds ir izplatījis optimistiski iekrāsotu situācijas skaidrojumu. 

Viņš gan atgādina, ka vien dienas laikā klienti no šīs bankas izņēma 42 miljardus ASV dolāru un regulatoram nācās apturēt tās darbību. Turklāt vienlaikus krahu piedzīvoja vēl kāda ASV kredītiestāde – Signature Bank. Kaut gan arvien turpina parādīties jaunas detaļas par banku maksātnespējas cēloņiem, pašreiz pieejamā informācija liecina par nekvalitatīvu risku vadību un būtiskiem trūkumiem kontroles un uzraudzības mehānismos tieši šajās bankās, norāda Rozenfelds.

«Ne vienā vien medijā lasāms, ka šis ir nopietnākais satricinājums ASV banku sektorā kopš 2008.gada, kad maksātnespēju piedzīvoja ASV banka Lehman Brothers. Pretēji tai, kas bija sistēmiski nozīmīga banka,

abas ir reģionālas bankas, to bankrotu ietekme būs ierobežota.

Protams, stress finanšu sistēmā nekad nav labs, un pēdējās nedēļas laikā tas negatīvi ietekmējis pasaules akciju tirgus indeksus.

Ko tas nozīmē pensiju un ieguldījumu plāniem Latvijā? Tā kā plāni ieguldījumus veic finanšu tirgos visā pasaulē, arī to rezultātos šobrīd varam redzēt netiešos efektus – tirgus reakcija uz notikumiem ASV negatīvi ietekmē citus aktīvus. Tuvākā nedēļa finanšu tirgos varētu būt visnotaļ nestabila. Taču Eiropas Centrālās bankas lēmums paaugstināt bāzes likmi par 0,5% līdz 3,5% liecina, ka tā nesaskata šajos notikumos sistēmisku problēmu.

Paralēli notikumiem ASV banku sektorā un Šveices bankas Credit Suisse grūtībām, investori ar nepacietību gaida ASV centrālās bankas lēmumu 22.martā, un tie vienmēr ietekmē pasaules finanšu tirgus.

Kopumā īstermiņa tendences Latvijas aktīvajos un konservatīvajos pensiju plānos šobrīd ir atšķirīgas – aktīvie plāni, kas lielāko daļu aktīvu iegulda akcijās, īstermiņā piedzīvo lejupslīdi, turpretim konservatīvie plāni, kas lielāko daļu iegulda vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (obligācijās), tiecas augšup.

Tas gan nenozīmē, ka aktīvo plānu dalībniekiem nākotnē jāraugās drūmi. Iespējams, pašreizējā situācija mums pavērs interesantas investīciju iespējas nākotnē. Veidojot ilgtermiņa uzkrājumus, tostarp pensijai, vienmēr vērts atcerēties, ka finanšu tirgi ir cikliski – pēc kāpumiem seko kritumi un otrādi, tādēļ arī rezultāti jāvērtē ilgtermiņā,» atgādina SEB Investment Management valdes priekšsēdētājs.

Lasiet arī: Inflācija kritīs, pirktspēja nedaudz augs, prognozē Luminor

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas