ASV bruņotie spēki izbeidz Gazas piestātnes misiju

ASV bruņotie spēki trešdien, 17.jūlijā, paziņoja, ka ir pabeiguši savu misiju uzstādīt un ekspluatēt pagaidu peldošo piestātni pie Gazas piekrastes, lai piegādātu humāno palīdzību, tādējādi oficiāli noslēdzot ārkārtas, bet sarežģīto operāciju, kas sākās maijā un kurā piedalījās aptuveni 1 000 ASV karavīru un kuras mērķis bija palīdzēt novērst badu pēc mēnešiem ilgā kara starp Izraēlu un “Hamās”, ziņo “Reuters”.

Pentagons paredzējis, ka piestātne izmaksāšot 230 miljonus ASV dolāru, lai gan tiek sagaidīts, ka summa būs mazāka.

Sliktie laikapstākļi un problēmas ar palīdzības izplatīšanu Gazas joslā, ierobežoja tās efektivitāti, taču, kā apgalvo ASV militārie spēki, tas bijis līdz šim lielākais palīdzības sniegšanas pasākums Tuvajos Austrumos. Piestātne darbojusies tikai aptuveni 20 dienas.

Jūras kara flotes viceadmirālis Breds Kūpers (Brad Cooper) paziņoja par ASV jūras operācijas misijas Gazas piekrastē pabeigšanu, norādot, ka tā

veiksmīgi “sasniedza iecerēto mērķi – nogādāt ļoti lielu palīdzības apjomu Gazā un nodrošināt, ka palīdzība ātri sasniedz civiliedzīvotājus”,

piegādājot gandrīz 20 miljonus mārciņu (deviņi miljoni kilogramu) palīdzības. Piestātni bijis atļauts izmantot līdz jūlija beigām.

Turpmākā palīdzības sadale tikšot pārcelta uz Ašdodas ostu Izraēlā, un drīzumā tiks nosūtīti vismaz pieci miljoni mārciņu palīdzības, kas atrodas vai nu Kiprā, vai uz kuģiem.

Kūpers teica, ka ASV līdz šim caur Ašdodu ir piegādājusi vairāk nekā vienu miljonu mārciņu palīdzības, un viņš bija pārliecināts, ka caur šo ostu varētu piegādāt vēl vairāk.

Lai gan ar piestātnes palīdzību tika nogādāta tik ļoti nepieciešamā palīdzība Gazas piekrastē, 370 metrus garo peldošo piestātni slikto laikapstākļu dēļ nācies vairākas reizes pārvietot.

Kopš jūnija, kad piestātne tika pārcelta uz Ašdodas ostu, jūras viļņu dēļ, tā nav tikusi izmantota.

Jūnijā ANO Pasaules pārtikas programma drošības apsvērumu dēļ pārtraukusi darbību piestātnē, kā rezultātā Gazas piekrastē tika uzkrāta palīdzība.

Turpinoties konfliktam starp Izraēlu un “Hamās”, Gazas krīze pasliktinās, un iedzīvotāji cieš ne tikai no bada, Izraēlas gaisa uzlidojumiem, apšaudēm, bet arī nepanesamas smakas un antisanitāriem apstākļiem, jo uz ielām krājas atkritumi.

Lasiet arī: ASV būvēs pagaidu ostu palīdzības piegādēm Gazā

Lasiet arī: No Kipras uz Gazu dodas pirmais palīdzības kuģis

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas