ASV cīnās pret sankciju pārkāpējiem

ASV vērsušas sankcijas pret 22 personām un uzņēmumiem, kuri tiek apsūdzēti iesaistē starptautiskos tīklos, kas nodarbojas ar sankciju apiešanu un atbalsta Krievijas armiju, raksta aģentūra Reuters.

Sankcijas pret šīm personām un uzņēmumiem vērstas, lai pastiprinātu spiedienu uz Maskavu un mazinātu tās spēju veikt un finansēt karadarbību Ukrainā. 1.februārī stingrākas sankcijas vērstas pret Krievijā un Kiprā dzīvojošo ieroču tirgoni Igoru Zimenkovu un viņa dēlu. Starptautiskais grupējums, kas strādā pie sankciju apiešanas, ir saistīts ar Krievijas militāro spēju stiprināšanu, tostarp arī augsto tehnoloģiju iekārtu piegādi arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Zināms, ka Zimenkovs atbalstījis arī Baltkrievijas armiju, tās uzdevumā pārdodot ieročus Latīņamerikā, par spīti ASV sankcijām.

ASV noteiktie ierobežojumi skar arī Singapūrā strādājošo Asia Trading & Construction PTE Limited, kas tiek apsūdzēts par helikopteru pārdošanu Latīņamerikā ASV sankcionētā Kreivijas uzņēmuma Rostec vārdā.

GBD Limited arī skārušas ASV sankcijas, un šis uzņēmums ir mēģinājis pārdod ieročus Āfrikā. Arī citi uzņēmumi Kiprā, Bulgārijā un Izraēlā ir iesaistījušies nelikumīgos darījumos. Krievijas vēstniecība Vašingtonā uz to reaģējusi, paziņojot, ka ASV nelikumīgie mēri nesasniegs mērķi. ASV sankciju pastiprināšana nozīmē, ka sankcijām pakļauto personu un uzņēmumu aktīvi tiek iesaldēti, un ASV pilsoņiem nav ļauts sadarboties ar sankciju sarakstā iekļautām personām.

ASV Valsts kases sekretāra vietnieks Vollijs Adejemo (Wally Adeyemo) sacīja: «Krievijas izmisīgie mēģinājumi izmantot apkārtceļus, lai izvairītos no ASV sankcijām, liecina, ka sankcijas samazinājušas Krievijas militārās industrijas spēju piegādāt ieročus Putina karam.»

Lasiet arī: ES sankcijas Krievijai neradīs naftas produktu iztrūkumu Latvijā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas