ASV Dominikānas Republikā konfiscē Venecuēlas prezidenta lidmašīnu

ASV ir konfiscējusi Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro (Nicolas Maduro) izmantoto lidmašīnu un nogādājušas to no Dominikānas Republikas uz Floridu, konstatējot, ka tās iegāde ir pārkāpusi ASV sankcijas, pirmdien, 2.septembrī, paziņoja ASV Tieslietu ministrija, turpinoties spiedienam uz Maduro gan Venecuēlā, gan ārvalstīs saistībā ar apstrīdētajām 28.jūlija vēlēšanām, ziņo “Reuters”.

Venecuēlas valdība, kas apstiprināja, ka Maduro ir izmantojis lidmašīnu, paziņojumā norādīja, ka lidmašīnas sagrābšana ir “nekas cits kā pirātisms”, nelikumīga un “atkārtota noziedzīga prakse” no ASV puses.

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends (Merrick Garland) paziņojumā norādīja, ka

“Dassault Falcon 900EX” lidmašīna par 13 miljoniem ASV dolāru tika iegādāta nelegāli, izmantojot fiktīvu uzņēmumu, un kontrabandas ceļā izvesta no ASV, “lai to izmantotu Nikolass Maduro un viņa draugi”.

Tieslietu departamenta izmeklēšanā atklājies, ka 2022.gada beigās un 2023.gada sākumā “ar Maduro saistītas personas, iespējams, izmantoja ar Karību jūras reģiona valstīm saistītu fiktīvu uzņēmumu, lai slēptu savu līdzdalību nelikumīgā “Dassault Falcon 900EX” lidmašīnas iegādē.”

Pērn lidmašīna tikusi nelikumīgi eksportēta no ASV uz Venecuēlu caur Karību jūras reģionu, un kopš tā laika tā lidoja uz un no Venecuēlas militārās bāzes un to izmantoja “Maduro un viņa pārstāvji, tostarp Maduro vizītēs uz citām valstīm,” paziņoja Tieslietu ministrija.

ASV amatpersonas paziņoja, ka konfiskācija tikusi veikta ciešā sadarbībā ar Dominikānas Republiku.

“Šis ir svarīgs solis, lai nodrošinātu, ka Maduro turpina izjust sekas, ko radījusi viņa īstenotā Venecuēlas pārvaldība,” sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis.

Rietumvalstis ir apšaubījušas Venecuēlas vēlēšanu godīgumu, bet ASV uzvarā apsveica opozīcijas kandidātu Edmundo Gonzalesu (Edmundo Gonzalez). Atbildot uz to, Maduro un viņa sabiedrotie ir noraidījuši ārvalstu iejaukšanos, sakot, ka tā ir Rietumu liekulība, kā piemēru minot nesenās pretrunīgās vēlēšanas ASV un Brazīlijā.

Tikmēr Venecuēlas ģenerālprokuratūra pirmdien izdevusi opozīcijas līdera Gonzalesa aresta orderi, apsūdzot viņu sazvērestībā un citos noziegumos pēc jūlija apstrīdētajām vēlēšanām, tādējādi iezīmējot būtisku eskalāciju valdības represijās pret opozīciju.

Lasiet arī: VIDEO | Venecuēlā izvēršas protesti pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas