ASV draud defolts

ASV Finanšu ministre Dženeta Jelena (Janet Yellen) brīdinājusi par nopietnām sekām, kas radīsies, ja valdība nespēs pacelt ASV parādsaistību griestus, raksta britu raidorganizācija BBC.

Ja netiks panākta vienošanās, kas ļautu palielināt federālās valdības parādsaistību apjomu, tā var nonākt defolta priekšā jau jūnija sākumā. Tas nozīmē, ka valdība nespēs izmaksāt algas un veikt apdrošināšanas un citus maksājumus. Jelena sacīja: “Tas ir Kongresa uzdevums. Ja viņi to nespēs, mēs nonāksim pašu radītā finansiālā un ekonomiskā katastrofā.”

Jelena intervijā telekanālam ABC News svētdien, 7.maijā, sacīja, ka sarunām par parādsaistību griestiem nevajadzētu notikt, kā ķīlniekus izmantojot ASV pilsoņus. Tomēr laika paliek arvien mazāk. Otrdien, 9.maijā, ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) tiksies ar republikāņu līderiem, lai lūgtu atbalstu aizņēmuma palielināšanai. Kongress lielākoties parādsaistību apjoma palielinājuma apstiprināšanu sasaista ar ierobežojumiem budžetā un tēriņu “apgriešanu”.

Pārstāvju palāta aprīlī apstiprināja parādsaistību griestu celšanu, un likumprojektā iekļāva arī pamatīgu izdevumu mazināšanu tuvākajā desmitgadē. Baidens vēlas panākt aizņēmuma griestu celšanu bez papildus noteikumiem, un norādījis, ka sarunas par tēriņu mazināšanu notiks pēc tam, kad būs novērsta pašreizējā krīze. Jelena norādīja, ka

nespēja atrast kompromisu starp demokrātiem un republikāņiem var novest pie konstitucionālās krīzes.

Baidena administrācija šobrīd apsver, vai ASV konstitūcija ļauj prezidentam pieņemt lēmumu par parāda palielināšanu bez Kongresa piekrišanas. Tiesa, šonedēļ galvenā uzmanība tiks pievērsta centieniem nepieļaut šādu scenāriju. “Mums nevajadzētu nonākt punktā, kad apsveram, vai prezidents drīkst atļaut aizņēmuma palielināšanu. Tā būtu konstitucionāla krīze,” sacīja ASV finanšu ministre.

Kopš 1960.gada ASV aizņēmuma griesti ir celti vai pārskatīti 78 reizes, un bieži vien sarunas ir bijušas nokaitētas. Līdz šim bailes no bankrota vienmēr ir ļāvušas vienoties par kompromisu. Ja ASV nonāktu bankrota situācija, tas atstātu tālejošas un nopietnas sekas uz pasaules ekonomiku. Jelena vēstulē kongresam norādījusi, ka arī lēmuma novilcināšana radīs negatīvu iespaidu.

Lasiet arī: ASV banku īstermiņa satricinājums pavēršot iespējas nākotnes pensionāriem, mierina investīciju eksperts

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas