ASV, ES aicina veikt izmeklēšanu pēc ziņojumiem par pārkāpumiem Gruzijas vēlēšanās, prezidentei aicinot rīkot protestu

ASV un Eiropas Savienība (ES) aicināja veikt visaptverošu izmeklēšanu saistībā ar ziņojumiem par pārkāpumiem Gruzijas vēlēšanās, prezidentei Salomei Zurabišvili aicinot pirmdien, 28.oktobrī, rīkot protestus pēc strīdīgā parlamenta balsojuma, savukārt Gruzijas premjerministrs Iraklijs Kobahidze atzinīgi novērtēja “pārliecinošo” vēlēšanu rezultātu, noraidot apsūdzības par balsu viltošanu un vardarbību iecirkņos, ziņo “Reuters” un BBC.

Valdošā partija “Gruzijas sapnis” ieguva 54% balsu, paziņoja vēlēšanu komisija, opozīcijas partijām apstrīdot vēlēšanu iznākumu un novērotājiem ziņojot par ievērojamiem pārkāpumiem.

Vēlēšanu komisijas dati liecina, ka dažos lauku apvidos “Gruzijas sapnis” uzvarēja ar milzīgu pārsvaru – līdz pat 90%, lai gan lielākajās pilsētās tās rezultāti bija zemāki.

Zurabišvili paziņoja, ka neatzīst vēlēšanu rezultātus, un nodēvēja balsojumu par “Krievijas specoperāciju”, kā arī

aicināja gruzīnus pirmdienas vakarā protestēt galvaspilsētas Tbilisi centrā, lai parādītu pasaulei, “ka mēs neatzīstam šīs vēlēšanas”.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) mudināja Gruziju izmeklēt iespējamos vēlēšanu pārkāpumus, Blinkenam sakot, ka “starptautiskie novērotāji neatzina vēlēšanu rezultātus par brīviem un godīgiem” un aicinot Gruzijas līderus “ievērot tiesiskumu, atcelt tiesību aktus, kas grauj pamatbrīvības, un kopīgi novērst trūkumus vēlēšanu procesā”.

ES arī mudināja Gruziju ātri un pārredzami izmeklēt iespējamos pārkāpumus balsojumā un uzsvēra, ka ir jāatceļ likumi, kas ir pretrunā ES vērtībām. ES ir apturējusi Gruzijas centienus pievienoties ES, jo tā “atkāpjas no demokrātijas”.

Tomēr premjerministrs uzstāja, ka no 3 111 vēlēšanu iecirkņiem “tikai pāris iecirkņos” ir bijuši incidenti, bet visos pārējos “vide bija pilnīgi mierīga”.

Par vairākiem pārkāpumiem svētdien ziņoja trīs atsevišķas novērošanas grupas, tostarp 57 valstu Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

Grupas norādīja, ka iespējamie pārkāpumi, tostarp biļetenu viltošana, kukuļošana, vēlētāju iebiedēšana un vardarbība vēlēšanu iecirkņu tuvumā, varētu būt ietekmējuši vēlēšanu rezultātus, bet netika uzskatīts, ka vēlēšanu rezultāti būtu viltoti.

Vēl pirms vēlēšanu rezultātu paziņošanas viens no ES līderiem – Ungārijas līderis Viktors Orbāns (Viktor Orban) – apsveica “Gruzijas sapni” ar ceturtā termiņa iegūšanu un pirmdien ieradīsies Gruzijā.

Opozīcijai tagad 150 deputātu parlamentā būs 61 vieta, bet “Gruzijas sapnim” – 89 vietas, kas ir vairākums, bet ne pietiekami liels, lai ieviestu konstitucionālās izmaiņas, kā to vēlējās partija, lai īstenotu savus draudus aizliegt opozīcijas partijas.

Sestdienas vēlēšanas tika uzskatītas par izvēli starp valdošo partiju, kas ir padziļinājusi sakarus ar Krieviju, un opozīciju, kuras mērķis ir paātrināt integrāciju ar Eiropu, kontrastējot ar Moldovas neseno konstitucionālo lēmumu par iestāšanos ES, kad arī tika apgalvota Krievijas iejaukšanās, ko Maskava ir noliegusi.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | “Telia Lietuva” atlaiž pirmos 100 darbiniekus, Augstākā tiesa samazina sodus notiesātajiem korupcijas lietā

Lasiet arī: Gruzijas pievienošanās ES ir “apturēta” pēc pretrietumnieciskiem gājieniem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas