Gruzijas pievienošanās ES ir “apturēta” pēc pretrietumnieciskiem gājieniem

Eiropas Savienības (ES) vēstnieks Gruzijā Pāvels Herčiņskis (Paweł Herczyński) otrdien, 9.jūlijā, paziņoja, ka bloks ir iesaldējis militāro palīdzību Gruzijai 30 miljonu eiro apmērā un ka “diemžēl Gruzijas iestāšanās process ES pagaidām ir apturēts” pēc dalībvalstu līderu lēmuma pagājušajā mēnesī, tikai dažus mēnešus pēc tam, kad Gruzijai tika piešķirts kandidātvalsts statuss, ziņo “Politico” un “Reuters”.

Šis solis tika sperts pēc tam, kad valdošā partija “Gruzijas sapnis” izpelnījās plašu nosodījumu par likuma ieviešanu, kurā Rietumu atbalstītās NVO un plašsaziņas līdzekļi tiek uzskatīti par “ārvalstu aģentiem”.

Uzstājoties pasākumā Tbilisi, vēstnieks sacīja, ka šobrīd nauda, kas bija atvēlēta Gruzijas Aizsardzības ministrijai ir iesaldēta.

“Un tas ir tikai pirmais solis. Būs arī citi,” viņš sacīja.

Herčiņskis sacīja, ka bloks “pakāpeniski samazinās” atbalstu Gruzijas valdībai un tā vietā pievērsīsies valsts pilsoniskās sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu atbalstam.

Šis solis ir pirmās tiešās sekas nesen pieņemtajam Gruzijas ārvalstu aģentu likumam, un tas seko pagājušajās nedēļas ASV paziņojumam, ka uz nenoteiktu laiku tiks atlikas militārās mācības ar Gruzijas armiju.

Ārvalstu aģentu likums paredz, ka visām organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% finansējuma no ārvalstīm, ir jāreģistrējas kā ārvalstu ietekmes aģentiem, pretējā gadījumā tām draud bargi naudas sodi un informācijas atklāšanas prasības, izraisot attiecību pasliktināšanos starp Gruziju un Rietumvalstīm. Taču Gruzijas valdošā partija apgalvo, ka likums ir nepieciešams, lai novērstu ārvalstu iejaukšanos.

Herčiņskis sacīja, ka viņš šaubās, vai ES šogad varētu atsākt iestāšanās sarunas ar Gruziju un paziņoja, ka valsts pievienošanās process ir “apturēts”.

“Ir skumji redzēt, ka ES un Gruzijas attiecības ir tik zemā punktā, lai gan tās varēja būt visaugstākajā līmenī,” sacīja Herčiņskis.

Lasiet arī: ES plāno pārskatīt attiecības ar Gruziju, brīdina, ka tā varētu zaudēt iespēju pievienoties blokam

Lasiet arī: Gruzija ierosina jaunu Krievijas stila likumprojektu LGBTQ+ tiesību ierobežojumiem

Lasiet arī: VIDEO | ES nosoda Gruziju par brutālu vēršanos pret “ārvalstu aģentu” likuma protestētājiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas