VIDEO | ES nosoda Gruziju par brutālu vēršanos pret “ārvalstu aģentu” likuma protestētājiem

Eiropas Komisija trešdien, 15.maijā, brīdināja, ka virkne uzbrukumu aktīvistiem un žurnālistiem Gruzijā ir pretrunā valsts centieniem pievienoties Eiropas Savienībai (ES), Gruzijas amatpersonām pieņemot trešajā un pēdējā lasījumā pretrunīgi vērtēto likumu, ar kuru daudzas pilsoniskās sabiedrības grupas tiktu atzītas par “ārvalstu aģentiem”, ziņo “Politico”.

Tagad likums tiks nodots prezidentei Salomei Zurabišvili (Salome Zourabichvili), kura ir paziņojusi, ka uzliks veto, taču viņas lēmums var tikt atcelts ar vēl vienu balsojumu parlamentā, kuru kontrolē valdošā “Gruzijas sapnis” partija un tās sabiedrotie.

ES augstākais diplomāts Žuzeps Borels (Josep Borrell) un kaimiņattiecību un paplašināšanās komisārs Olivērs Vārheji (Olivér Várhelyi) savā paziņojumā nosodīja vardarbības vilni, kas pārņēmis Gruziju, kurai 2023.gada beigās tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss.

“ES atbalsta Gruzijas tautu un tās izvēli par labu demokrātijai un Gruzijas nākotnei Eiropā,” viņi sacīja.

Paziņojumā tika nosodīti pilsoniskās sabiedrības pārstāvju, politisko līderu, žurnālistu un viņu ģimeņu iebiedēšana, draudi un fiziski uzbrukumi, uzskatot tos par nepieņemamiem. Paziņojumā Gruzijas iestādes tika mudinātas izmeklēt visus dokumentētos incidentus.

Desmitiem Gruzijas iedzīvotāju, kā arī viens ASV un viens Krievijas pilsonis, tika aizturēti par protestu pret partijas “Gruzijas sapnis” priekšlikumu apzīmēt NVO un plašsaziņas līdzekļus, kas saņem vairāk nekā 20% finansējuma no ārvalstīm, kā “organizācijas, kas kalpo ārvalstu interesēm”.

Otrdien, kad likumprojekts tika pieņemts trešajā lasījumā, policija ar vairogiem un stekiem, ar ūdens lielgabalu palīdzību izklīdināja demonstrantus pie parlamenta.

Tikmēr akadēmiķi un opozīcijas pārstāvji ir saņēmuši draudu zvanus un pat tikuši piekauti, kas, pēc viņu teiktā, ir daļa no organizētas kampaņas, kuras mērķis ir apklusināt viņu kritiku par likumprojektu.

“ES ir skaidri un atkārtoti norādījusi, ka likuma būtība un saturs neatbilst ES pamatnormām un vērtībām,” teikts paziņojumā. “Tas apdraudēs pilsoniskās sabiedrības un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu darbību, savukārt pulcēšanās brīvība un vārda brīvība ir pamattiesības, kas ir daļa no Gruzijas saistībām, kuras tā uzņēmās Asociācijas nolīgumā un ceļā uz pievienošanos ES.”

Lasiet arī: VIDEO | Gruzijas premjerministrs sola pieņemt “ārvalstu aģentu” likumprojektu, kamēr tūkstošiem cilvēku protestē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas