VIDEO | Gruzijas premjerministrs sola pieņemt “ārvalstu aģentu” likumprojektu, kamēr tūkstošiem cilvēku protestē

Gruzijā līdz pat rītam turpinājās protesti, demonstrantiem Tbilisi pie parlamenta pēdējo reizi cenšoties novērst pretrunīgi vērtētā likuma pieņemšanu. Neraugoties uz opozīciju, valdošās partijas “Gruzijas sapnis” likumdevēji pirmdienas, 13.maija, rītā ātri, tikai 67 sekundēs, panāca likumprojekta apstiprināšanu komitejas balsojumā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Likumprojekts, kas tagad tiks izskatīts trešajā un galīgajā lasījumā otrdien, ir vērsts pret pilsoniskās sabiedrības organizācijām un neatkarīgiem plašsaziņas līdzekļiem, kuri saņem ārvalstu finansējumu.

Svētdien Gruzijas premjerministrs Iraklijs Kobahidze solīja, ka viņa partija veiksmīgi pieņems likumu, par spīti masveida protestiem, kas sākās gandrīz pirms mēneša.

Protestētāji bažījas, ka ierosinātais likums apspiedīs opozīciju un apdraudēs Gruzijas centienus pievienoties Eiropas Savienībai (ES). Visu nakti desmitiem tūkstošu cilvēku, neraugoties uz lietu, protestēja pie Tbilisi parlamenta, paužot savu pretestību.

Pirmdienas rītā ierodoties likumdevējiem, viņus sagaidīja kliedzieni un saucieni “vergi”, un “krievi”,

bet pie ēkas pastiprinājās policijas klātbūtne ar vairogiem un ūdens lielgabaliem, lai neļautu demonstrantiem traucēt likumdevējiem iekļūt parlamenta ēkā, lai pieņemtu jauno likumu.

 

Sociālajos tīklos izplatījās ziņojumi par sadursmēm starp protestētājiem un likumsargiem.

 

 

Ziņots, ka divi ASV pilsoņi un viens Krievijas pilsonis bija starp 20 protestu laikā arestētajiem cilvēkiem.

Pagājušajā nedēļā ASV paziņoja, ka tā ir “ļoti nobažījusies” par izturēšanos pret protestētājiem, un aicināja veikt neatkarīgu izmeklēšanu saistībā ar ziņojumiem par “fizisku vardarbību”.

Oponenti apgalvo, ka Gruzijā ierosinātais likumprojekts atspoguļo Krievijas 2012.gada likumus, kas tiek kritizēti par pret Kremli vērstās opozīcijas apspiešanu. Likumdošana paredzētu, ka NVO un plašsaziņas līdzekļiem, kas saņem vairāk nekā 20 % finansējuma no ārvalstīm, ir jāreģistrējas kā “organizācijām, kas kalpo ārvalstu varas interesēm”.

Taču partija “Gruzijas sapnis” apgalvo, ka likums veicinās pārredzamību un aizsargās valsts suverenitāti.

ES Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) uzsvēra Gruzijas centienus pēc “Eiropas nākotnes” un aicināja likumdevējus turpināt virzību uz integrāciju ES.

Neraugoties uz to, ka decembrī Gruzijai tika piešķirts kandidātvalsts statuss, ES brīdināja, ka pretrunīgi vērtētais likumprojekts varētu kavēt turpmāku virzību uz integrāciju blokā.

Lasiet arī: VIDEO | Protestiem pieaugot, Gruzija turpina virzīt likumprojektu par “ārvalstu aģentiem”, pret kuru iebilst ES

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas