ASV izdara spiedienu uz Izraēlu, pieņemot rezolūciju par pamieru Gazā

ASV paziņoja par plāniem iesniegt piektdien ANO Drošības padomei rezolūciju, kurā mudina nekavējoties pārtraukt uguni Gazā, tādējādi palielinot spiedienu uz savu sabiedroto Izraēlu, valsts sekretāram Antonijam Blinkenam (Antony Blinken), ceturtdien, 21.martā,  paužot pārliecību, ka ASV, Kataras un Ēģiptes starpnieku vadītās sarunas joprojām varētu panākt vienošanos par pamieru starp palestīniešu kaujinieku grupējumu “Hamās” un Izraēlu, ziņo Reuters.

Arī Eiropas Savienības līderi ceturtdien izdeva kopīgu aicinājumu nekavējoties pārtraukt uguni Gazā.

Rezolūcijas tekstā ANO Drošības padomei, ar kuru iepazinās aģentūra “Reuters”, teikts, ka “tūlītējs un ilgstošs pamiers”, kas ilgtu aptuveni sešas nedēļas, aizsargātu civiliedzīvotājus un nodrošinātu humānās palīdzības piegādes. Tekstā arī pausts atbalsts ASV, Ēģiptes un Kataras sarunām par pamieru un uzsvērts atbalsts pamiera perioda izmantošanai, lai pastiprinātu centienus panākt “ilgstošu mieru”.

Iepriekš ASV bija iebildusi pret termina “pamiers” lietošanu un uzlika veto rezolūcijām ar šādu formulējumu.

“Sarunu dalībnieki turpina darbu. Nesaskaņas samazinās, un mēs turpinām censties panākt vienošanos Dohā. Lai to panāktu, priekšā vēl grūts darbs. Taču es joprojām ticu, ka tas ir iespējams,” tika citēts Blinkens.

Galvenais strīdīgais jautājums ir tas, ka “Hamas” saka, ka atbrīvos ķīlniekus, ja tiks izbeigts karš, savukārt Izraēla apgalvo, ka tā vēlas apspriest tikai pagaidu pārtraukumu.

Palestīniešu amatpersona, kas informēta par sarunu centieniem, kura atteicās norādīt savu vārdu, aģentūrai “Reuters” sacīja, ka “Hamās” bijusi piekāpīga, taču Izraēla “turpina vilcināties, jo nevēlas apņemties izbeigt karu Gazā”.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu biroja paziņojumā teikts, ka Izraēlas izlūkdienesta vadītājs Deivids Barnea piektdien dosies uz Kataru, lai tiktos ar starpniekiem.

Tikmēr Izraēla paziņoja, ka tā plāno turpināt uzbrukumus Al Šifas slimnīcai Gazas pilsētā vēl dažas dienas. Izraēla apgalvo, ka “Hamās” kaujinieki slēpjas slimnīcā, taču “Hamās” to noliedz.

Izraēla apgalvo, ka

pēdējo dienu laikā slimnīcā un tās apkārtnē ir nogalinājusi 150 un sagūstījusi 358 kaujiniekus.

Lai rezolūciju pieņemtu Drošības padomē, ir nepieciešamas vismaz deviņas balsis “par” un ASV, Francija, Lielbritānija, Krievija vai Ķīna nedrīkst uzlikt veto.

 

Lasiet arī: ANO tiesību birojs: Izraēlas noteiktie ierobežojumi palīdzības sniegšanai Gazā, iespējams, ir kara noziegums

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas