ASV, Lielbritānija un Austrālija vienojas par kopīgu atomzemūdeņu projektu

ASV, Lielbritānija un Austrālija informējušas par plānu veidot jaunu atomzemūdeņu floti, kas paredzēta, lai stātos pretim Ķīnas ietekmei Klusajā okeānā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Saskaņā ar plānu, Austrālija pirmās atomzemūdenes saņems no ASV. Sabiedrotie arī strādās pie jaunas flotes radīšanas, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tostarp Rolls-Royce reaktorus. Pekina jau stingri nosodījusi šo soli. Ķīnas ārlietu ministrs sacīja, ka visas trīs valstis turpina iet pa kļūdainu un bīstamu ceļu. Ķīnas pārstāvji ANO iepriekš nosodījuši rietumus par atkāpšanos no kodolieroču neizplatīšanas vienošanās.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) informēja, ka vienošanās ar Lielbritāniju un Austrāliju vērsta uz miera nodrošināšanu un uzsvēra, ka zemūdenes darbosies ar kodolenerģiju, nevis būs aprīkotas ar kodolieročiem.

Viņš uzsvēra, ka vienošanās nekādā gadījumā neizjauks Austrālijas apņemšanos būt no kodolieročiem brīvai valstij.

Austrālijai tā ir pamatīga izaugsme militāro spēju ziņā. Valsts būs otrā, kas saņem Vašingtonas kodoldzinēju tehnoloģijas. Zemūdenes varēs veikt lielākus attālumus un pārvietoties ātrāk, salīdzinājumā ar Austrālijas pašreizējo floti, kam tiek izmantota dīzeļdegviela. Tāpat Austrālijai pirmo reizi būs iespēja veikt triecienus pa ienaidnieka pozīcijām lielā attālumā.

Saskaņā ar vienošanos, Austrālijas flotes jūrnieki dosies uz ASV un Lielbritānijas zemūdeņu bāzēm, lai apgūtu jauno zemūdeņu izmantošanu.

Plānots, ka no 2027.gada ASV un Lielbritānija izvietos nelielu skaitu atomzemūdeņu Pērtā, pirms Kanbera 2030.gadu sākumā iegādāsies savas zemūdenes. Pēc tam tiek plānots radīt pilnīgi jaunu atomzemūdenes modeli, kas būs paredzēts Lielbritānijas un Austrālijas kara flotēm.

Baidens sacīja, ka visas trīs valstis ir apņēmības pilnas nodrošināt mieru Klusajā okeānā: «Veidojot jauna līmeņa sadarbību, mēs atkal parādām, ka demokrātija var nest drošību un pārticību… Ne tikai mums, bet arī visai pasaule.»

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanīzs (Anthony Albanese) norādīja, ka zemūdenes Austrālijā radīs arī jaunas darbavietas. Tāpat arī Lielbritānijā, kur tiks veikti zemūdeņu būvniecības darbi, būs papildus darbavietas vietējiem iedzīvotājiem.

Drošības alianse Aukus, kas apvieno Austrāliju, Lielbritāniju un ASV, tika izveidota 2021.gada rudenī, un ir vairākkārt saņēmusi kritiku no Ķīnas puses. Pekina norādījusi, ka šāda alianse palielina risku, ka pastiprināsies bruņošanās sacensība.

Lasiet arī: Dienvidkoreja vēlas rīkot kopīgas kodolmācības ar ASV

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas