ASV maina migrācijas politiku; pierobežu pārpludina migranti

ASV atcelti pandēmijas dēļ ieviestie ierobežojumi, kas ilgstoši aizturēja migrantus uz ASV-Meksikas robežas, un spēkā stājusies jauna regula par patvēruma pieprasīšanu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Daži ar tiesas lēmumu izdarīti pēdējā brīža labojumi radījuši apjukumu par to, kā jaunie noteikumi tiks īstenoti. Īsi pirms iepriekšējo ierobežojumu atcelšanas imigrācijas aizstāvji sāka tiesvedību pret jauno likumu, norādot, ka tas pārkāpj ASV un starptautiskos noteikumus. Imigrācijas aizstāvji apgalvo, ka prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) atbalstītie noteikumi, kas paredzēti nelegālas robežšķērsošanas ierobežošanai, atgādina viņa priekšteča Donalda Trampa (Donald Trump) rīcību. Cilvēktiesību grupām tiesas ceļā izdevās panākt Trampa noteikumu bloķēšanu, un tagad tās lūgušas tam pašām Kalifornijas tiesnesim bloķēt jaunos migrācijas noteikumus.

ASV Valsts Drošības departamenta pārstāve Marša Espinoza (Marsha Espinosa) aizstāvēja Baidena likumu, norādot, ka tas

“mudina migrantus meklēt legālu ceļu”, nevis nelikumīgi šķērsot robežu.

Ceturtdien, 11.maijā, pie robežas bija vērojams haoss, kad migranti no Meksikas puses centās iekļūt ASV, pirms stājas spēkā jaunais likums. Tas nosaka, ka lielākā daļa migrantu neatbilst patvēruma meklētāju statusam, ja tie pirms ierašanās ASV šķērsojuši citas valstis, neprasot tajās patvērumu, kā arī tajos gadījumos, kad personas kādu iemeslu dēļ nav uzņemtas ASV legālajā ceļā. Tūkstošiem migrantu šķērsojuši upes, rāpušies pāri sienām un iežogojumiem, cerībā, ka viņu prasības tiks apstrādātas pirms pusnakts. Daži migranti paši pieteikušies pie robežsardzes amatpersonām, savukārt citi centušies pāriet robežu nemanīti.

Elpaso simtiem migrantu bija apmetušies pilsētas ielās, lai apdomātu, kurp doties tālāk.

Tramps pirmo reizi ieviesa migrācijas ierobežošanas noteikumus 2020.gada martā, kad pasauli pāršalca pandēmijas vilnis. Sākotnējais mērķis bija novērst Covid-19 uzliesmojumus pārpildītajās migrantu aizturēšanas vietās.

Likums ļāva ASV robežsardzei izraidīt migrantus uz Meksiku vai citām valstīm,

nedodot iespēju pieprasīt patvērumu. Baidens, kurš priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja atcelt Trampa likumus, tomēr migrācijas noteikumi palika spēkā un pat tika paplašināti. Kopā migranti izraidīti 2,7 miljonus reizes (skaitā ietilpst arī atkārtoti robežpārkāpēji). Meksika pamatā uzņēmusi tikai savus pilsoņus, dažu Centrālamerikas valstu pilsoņus, un vēlāk arī Venecuēlas, Kubas un Haiti valsts piederīgos. Tas nozīmē, ka vēl 2,8 miljonus imigrantu nebija iespējams izraidīt, un viņiem ļauts ienākt ASV un iesniegt prasību patvēruma pieteikšanai tiesā.

Pat pirms Trampa likuma termiņa beigām Baidena administrācija cīnījusies ar rekordaugstu migrantu skaitu uz ASV-Meksikas robežas, kas apgrūtina ASV varas iestāžu darbu un pārpludina pierobežas pilsētas.

Republikāņi vaino Baidenu par imigrācijas politikas atvieglošanu, savukārt Baidens vainojis Kongresu par nespēju veikt visaptverošu imigrācijas reformu.

Lasiet arī: Aicina Lielbritāniju nepieņemt jauno migrācijas likumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas