ASV miljardieris plāno zemūdens ceļojumu uz Titānika vraku

ASV Ohaio štata luksusa nekustamo īpašumu miljardieris un piedzīvojumu meklētājs Lerijs Konors (Larry Connor) un dziļūdens pētnieks Patriks Leihijs (Patrick Lahey), viens no uzņēmuma “Triton Submarines” dibinātājiem, zemūdens kuģī plāno izpētīt “Titānika” vraku, plānojot sasniegt aptuveni 3 800 metru dziļumu Atlantijas okeāna ziemeļu daļā, trešdien, 29.maijā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Šis projekts seko traģiskajam negadījumam pagājušajā gadā, kad bojā gāja uzņēmuma “OceanGate” izpilddirektors Stoktons Rašs (Stockton Rush) un vēl četri pasažieri, zemūdenei “Titan” ceļā uz “Titāniku” eksplodējot un satricinot privāto zemūdens kuģu nozari.

Lerija Konora uzņēmuma pārstāvis paziņoja, ka ekspedīcija, lai izpētītu “Titānika” vraku, notiks tikai tad, kad kuģis saņems pilnu sertifikāciju no jūras organizācijas, nenorādot konkrētu brauciena norises datumu vai laiku.

Konors un viņa partneris Leihijs plāno izmantot zemūdeni

“Triton 4000/2 Abyssal Explorer”, kas ir spējīga droši sasniegt līdz pat 4 000 metru dziļumu.

“OceanGate” zemūdene “Titan” bija izgatavota no oglekļa šķiedras, un sertificēta ienirt līdz tikai 1 300 metru dziļumam, kas ir nepietiekami, lai sasniegtu “Titānika” vraku. Rašs, lai gan vienmēr par prioritāti izvirzīja drošību, neņēma vērā brīdinājumus par iespējamām problēmām ar zemūdeni “Titāns”.

Ar “Triton” ekspedīcijas palīdzību Konors vēlas parādīt okeāna skaistumu un to, ka

ir iespējams izbaudīt okeānu un gūt neatkārtojamas pieredzes, “ja to dara pareizā veidā”.

Privāto zemūdeņu nozare piedzīvoja grūtības pēc “Titan” katastrofas, “OceanGate” pārtraucot darbību un citiem uzņēmumiem samazinoties pārdošanas apjomiem. Konora un Leihija mērķis ir atjaunot interesi par zemūdens ceļojumiem, veicot veiksmīgu braucienu.

2021.gadā duets kopā zemūdenē devās uz Čelendžera dzīlēm un Sirēnas dzīlēm Marianas dziļvagā, kas, 10 898 līdz 10 916 metru dziļumā, ir dziļākais zināmais punkts Zemes jūras dibenā.

Lasiet arī: Aviobiļešu cenas nostabilizējas, ceļotājiem Eiropā un Āzijā cenšoties ietaupīt

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas