ASV prezidents ierodas vizītē Kijivā

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā, lai parādītu atbalstu Ukrainai laikā, kad karš norit jau gandrīz gadu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Baidens ieradies Kijivā pirmdien, 20.februārī. Brīdī, kad ASV prezidents ieradās Kijivā, skanēja gaisa trauksmes sirēnas, lai gan netika saņemti ziņojumi par Krievijas raķetēm vai uzbrukumiem. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka viņš ar Baidenu apspriedis iespējamās tālas darbības rādiusa ieroču piegādes un piebilda, ka šī vizīte visiem ukraiņiem ir īpaši svarīga, jo parāda atbalstu no rietumu puses.

Baltais nams informējis, ka Baidens izziņos plašākas sankcijas pret Krieviju un palielinās militāro atbalstu Ukrainai.

ASV prezidenta vizīte kara plosītajā valstī norisinās dienu pirms plānotās Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzrunas, kurā tikšot runāts par Krievijas mērķiem otrajā kara gadā. Kara gadadiena ieguvusi vairāk nekā simbolisku nozīmi, kļūstot par to, ko rietumi redz kā motivāciju kara nāvējošākajai fāzei, kamēr Maskava sūta tūkstošiem jauniesaukto un algotņu ziemas uzbrukumā.

Līdz šim Krievijai gar sasalušajām tranšejām austrumu frontē izdevies gūt vien nelielus panākumus. Kijiva un rietumu sabiedrotie uzskata, ka neveiksmes varētu būt grūdiens, lai mēģinātu sniegt Putinam uzvaras, ko pasniegt kā cildinājumu karam, kurš aizsākās pirms gada, un ir lielākais militārais konflikts Eiropā kopš 2.pasaules kara.

Vašingtonu pēdējās dienās satrauc iespējamais Pekinas militārais atbalsts Krievijai. Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis norādījis, ka ASV nav tādās pozīcijās, lai uzstādītu prasības Ķīnai, un tās attiecības ar Krieviju esot divu neatkarīgu valstu iekšējā lieta.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija informējusi, ka Krievija cieš milzīgus zaudējumus, tostarp mēģinājumā ieņemt Vuhledaru, visticamāk, ir iznīcinātas divas elites karavīru brigādes.

Lasiet arī: Blinkens: Ķīna varētu piešķirt bruņojumu Krievijai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas