ASV senāts ar pārliecinošu balsu vairākumu apstiprināja ilgi gaidīto atbalstu Ukrainai un Izraēlai

ASV Senāts otrdien, 23.aprīlī, ar spēcīgu divpartiju atbalstu 79 pret 18 balsīm ir pieņēmis 95 miljardu ASV dolāru likumprojektu, kas ietver militāru atbalstu Ukrainai, Izraēlai un Taivānai, un sagaidāms, ka prezidents Džo Baidens (Joe Biden) šo tiesību aktu parakstīs trešdien, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Galu galā Senāts vienojās arī par pasākumiem, lai konfiscētu Krievijas aktīvus Rietumu bankās, piemērotu jaunas sankcijas Krievijai, Irānai un Ķīnai, kā arī pieņēma likumprojektu, kas ASV varētu aizliegt populāro sociālo mediju platformu “TikTok”.

Šajā paketē ir iekļauta militāra palīdzība Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā, un Pentagons norādīja, ka tās piegāde var notikt “dažu dienu laikā”.

Baidens otrdien vēlu vakara paziņojumā atzinīgi novērtēja likumprojekta pieņemšanu,

nosaucot to par “ļoti svarīgu tiesību aktu, [kas] padarīs mūsu valsti un pasauli drošāku, atbalstot mūsu draugus, kuri aizstāvas pret tādiem teroristiem kā “Hamās” un tādiem tirāniem kā [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins”.

Demokrātu Senāta vairākuma līderis Čaks Šūmers (Chuck Schumer) tika citēts: “Pēc vairāk nekā sešu mēnešu smaga darba un daudziem līkločiem, Amerika sūta vēstījumu visai pasaulei: mēs neuzgriezīsim jums muguru.”

Paredzams, ka šī palīdzība stiprinās Ukrainas bruņotos spēkus, kuriem trūkst munīcijas un pretgaisa aizsardzības sistēmu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzinīgi novērtēja balsojumu kā apliecinājumu Amerikas vadošajai lomai demokrātijā un brīvajā pasaulē.

Atbalsta pakete saskārās ar dažu Senāta republikāņu pretestību,

kuri iebilda pret jaunas palīdzības sniegšanu, 15 republikāņiem, kā arī diviem demokrātiem un senatoram Bērnijam Sandersam (Bernie Sanders), – kurš iebilda pret jaunu ieroču piešķiršanu Izraēlai –, balsojot pret likumprojektu.

Republikāņu senators Tomijs Tubervils (Tommy Tuberville) pauda bažas, ka lielāka palīdzība Ukrainai paildzinātu konfliktu, jo nav skaidrības par to, ko nozīmē uzvara.

Otrdien pieņemtajā palīdzības paketē ir iekļauts arī 26,4 miljardu ASV dolāru militārais atbalsts Izraēlai un humānā palīdzība Gazai, Izraēlas ārlietu ministram Izraēlam Kacam, pasakoties Kongresa pārstāvjiem par viņu “nelokāmo atbalstu Izraēlas drošībai”.

Turklāt vēl 8,1 miljards ASV dolāru ir paredzēti sabiedrotajiem Āzijas un Klusā okeāna reģionā, tostarp Taivānai, lai “cīnītos pret komunistisko Ķīnu”.

Ķīnas valdības preses pārstāve kritizēja ASV militāro palīdzību Taivānai, nosaucot to par “nopietnu vienas Ķīnas principa pārkāpumu”, kas “dotu nepareizu signālu neatkarību atbalstošajiem separātistu spēkiem” Taivānā.

Taivānas topošais prezidents Viljams Lai sacīja, ka palīdzības pakete “stiprinās atturēšanu pret autoritārismu”.

Lasiet arī: Baidena administrācija gatavo “lielu” palīdzības paketi, Krievijai turpinot uzbrukums civilobjektiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas