Atlaiž armijas pārtikas iepirkumā iesaistītu amatpersonu

Kādai aizsardzības resora amatpersonai, kas iesaistīta iepirkumā par loģistikas pakalpojumu pārtikas piegādēs armijas vajadzībām, piemērots disciplinārsods – atbrīvošana no amata, informēja Aizsardzības ministrija (AM).

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija šīs amatpersonas rīcībā konstatējusi disciplinārpārkāpumu, kas saistīts ar amata pienākumu nepildīšanu, kā rezultātā ir nodarīts būtisks kaitējums valsts interesēm.

Konkrētā amatpersona jau iepriekš bija atstādināta no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku.

Amatpersonas vārds netiek atklāts, taču jau tika rakstīts, ka aizsardzības resorā ir atstādināts iepirkuma komisijas vadītājs, nu jau bijušais Nacionālās apvienības (NA) biedrs Ēriks Ezeriņš un kāda NBS amatpersona. TV3 raidījums Nekā personīga vēstīja, ka atstādināts tika arī NBS Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Apgādes pārvaldes Iepirkumu un līgumu daļas priekšnieks Imants Freibergs.

Kā ziņots, Rojā reģistrētais uzņēmums Zītari LZ pērn decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus. Līgums ir noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā.

Saskaņā ar līgumu uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredz pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā, iepriekš norādījusi AM.

AM par iepirkumu ir sākusi pārbaudes, kuru sākotnējie rezultāti liecinot par iespējamiem pārkāpumiem. Šādos apstākļos amatpersonas publiski ir izteikušās, ka būtu apsveramas iespējas līgumu izbeigt. Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šī gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 3.martā sācis kriminālprocesu.

Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Saskaņā ar jau vēstīto un Nekā personīga ziņoto tiesības uz aizstāvību ir iepirkuma komisijas loceklim Ezeriņam, Zītari LZ izpilddirektoram Jurim Zeltiņam, kā arī diviem bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika padomniekiem – Valdim Verneram un Aivaram Tiesnesim. Izmeklēšanas interesēs KNAB nesniedz informāciju, kāds konkrēti procesuālais statuss piemērots katrai kriminālprocesā iesaistītajai personai.

Lasiet arī: AM ir procesā uz līguma laušanu ar Zītari LZ par pārtikas piegādi NBS

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas