Azerbaidžānas prezidents Alijevs ar vairāk nekā 90% balsu uzvar vēlēšanās

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs var gatavoties piektajam pilnvaru termiņam. Saņemot 92,05% balsu, kad saskaitītas vairāk nekā 93% balsu, Azerbaidžānas prezidents ir atkārtoti ievēlēts, tā atsaucoties uz valsts plašsaziņas līdzekļiem, ceturtdien, 8.februārī, vēsta Reuters.

Saskaņā ar Politico represijas pret opozīcijas pārstāvjiem un žurnālistiem ir aizēnojušas vēlēšanu norisi. Pēc “Freedom House” datiem Azerbaidžāna tiek uzskatīta par vienu no vismazāk brīvajām valstīm pasaulē, un “kopš 90.gadu sākuma starptautiskie novērotāji nav uzskatījuši vēlēšanas par uzticamām vai konkurētspējīgām”, ko amatpersonas ir noliegušas. Laikā līdz šīm vēlēšanām tikuši arestēti

vismaz 13 neatkarīgi žurnālisti un notikušas represijas pret opozīcijas pārstāvjiem un akadēmiķiem.

“Amnesty International” pagājušajā nedēļā arī ziņojis par koordinētu uzbrukumu pilsoniskajai sabiedrībai un tiesiskumam Azerbaidžānā.

Azerbaidžāna ir nozīmīga gāzes eksportētāja uz Eiropas Savienību un Komisijas priekšsēdētāja Ursula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) to ir atzinusi par “svarīgu partneri”.

Alijevs varu pārņēma 2003.gadā no sava tēva Heidara Alijeva, kurš vadījis valsti kā prezidents kopš Padomju Savienības sabrukuma.

Prezidents Alijevs jau trešdienas vakarā,

vēl pirms uzvaras runas teikšanas, saņēmis apsveikuma zvanus no pasaules līderiem, tajā skaitā Aleksandra Lukašenko. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orbán) bijis pirmais ES līderis, kurš apsveica Alijevu ar “milzīgo un neapstrīdamo uzvaru”.

Lai gan Eiropas Parlaments nenosūtījis delegāciju Azerbaidžānas vēlēšanu novērošanai, kā tas ir bijis iepriekšējos gados, Krievijas un Gruzijas pārstāvji uzslavējuši to efektīvo organizāciju.

Krievijas Federācijas Padomes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Grigorijs Karasins norādījis, ka tā varētu kalpot par paraugu Krievijas prezidenta vēlēšanām, kas notiks martā.

Valdību atbalstoši mediji trešdienas vakarā ziņojuši par svinīgi noskaņotiem ļaužu pūļiem pilsētu ielās, lai svinētu Alijeva pārvēlēšanu, savukārt opozīcijas aktīvisti dalījušies ar ierakstiem, kuri, kā viņi apgalvo, parāda, ka vēlēšanu iecirkņos ir notikušas nekārtības un cilvēki ir nodevuši vairākas balsis.

Azerbaidžānā prezidenta vēlēšanas nebija paredzētas līdz 2025.gadam. Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas neilgi pēc tam, kad Azerbaidžāna septembrī pārņēma Kalnu Karabahu, un Alijevs paziņojis, ka viņš ir izsludinājis pirmstermiņa vēlēšanas, lai atzīmētu “jauna laikmeta sākumu” Azerbaidžānā.

Lasiet arī: EP aicina Azerbaidžānas amatpersonām piemērot sankcijas Kalnu Karabahas dēļ

Lasiet arī: Azerbaidžāna oficiāli likvidē Kalnu Karabahu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas