Baidens atbalstīs moderno iznīcinātāju nodošanu Ukrainai

ASV prezidents Džo Baidens G7 līderiem samitā Japānā sacījis, ka Vašingtona atbalstīs moderno militāro lidmašīnu, tai skaitā F-16, piegādāšanu Ukrainai un atbalstīs centienus apmācīt Ukrainas pilotus šo lidmašīnu izmantošanā, piektdien, 19.maijā, atklājis avots Baltajā namā.

Baidens sacīja, ka ASV “atbalstīs kopīgus centienus ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem apmācīt ukraiņu pilotus uz ceturtās paaudzes iznīcinātājiem, tai skaitā F-16, lai turpinātu stiprināt un uzlabot Ukrainas gaisa spēku spējas”, paziņoja avots Baltajā namā.

“Tā kā apmācības notiks nākamajos mēnešos, mūsu valstu koalīcija, kas iesaistījusies šajos pasākumos, izlems, kad reāli nodrošināt reaktīvās lidmašīnas, cik mēs nodrošināsim un kas tās nodrošinās,” skaidroja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Ukraina jau sen lūdz Rietumus piegādāt tai modernus iznīcinātājus, bet

Kijivas starptautiskie atbalstītāji līdz šim bija atturējušies no šāda soļa.

Taču Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks un Nīderlandes premjerministrs Marks Rite šonedēļ paziņoja, ka veidos “starptautisku koalīciju” iznīcinātāju piegādei Ukrainai. Šīs valsts prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien Londonā pēc tikšanās ar Sunaku paziņoja, ka ir ļoti pozitīvi noskaņots par “iznīcinātāju koalīcijas” radīšanu.

Sunaks pirmdien paziņoja, ka Lielbritānija apmācīs ukraiņu pilotus. Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons piedāvāja organizēt pilotu apmācību, bet noraidīja ideju par lidmašīnu nodošanu Ukrainai.

Lasiet arī: G7 vienojas par jaunām sankcijām pret Krieviju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas