Baidens atļāvis Ukrainai ar ASV ieročiem uzbrukt noteiktiem mērķiem Krievijā

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) esot atļāvis Ukrainai izmantot amerikāņu piegādātos ieročus, lai “pretuzbrukuma nolūkos” uzbruktu Krievijas mērķiem Harkivas apgabala apkaimē, lai “dotu prettriecienu Krievijas spēkiem, kas uzbrūk, vai gatavojas uzbrukt”, kā norāda ASV amatpersonas, ņemot vērā, ka Krievijas spēki pēdējā laikā ir nostiprinājuši pozīcijas Harkivas apgabalā, piektdien, 31.maijā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Piektdienas rītā Harkivas apgabala gubernators Olehs Siņehubovs sacīja, ka vismaz trīs cilvēki gājuši bojā un 16 ievainoti, Krievijai apšaudot dzīvojamo ēku Harkivas priekšpilsētā.

ASV amatpersona precizēja BBC, ka ASV politika, kas aizliedz izmantot armijas taktisko raķešu sistēmu (ATACMS) vai veikt tāla darbības rādiusa triecienus Krievijas teritorijā, paliek nemainīga. Tomēr, atbildot uz CBS jautājumu, amatpersona apstiprināja, ka Ukrainai

nekad nav bijis liegts notriekt Krievijas lidmašīnas virs Krievijas teritorijas, ja šīs lidmašīnas uzbrūk.

Baltais nams un Valsts departaments uzreiz nekomentēja situāciju.

Apvienotā Karaliste pauda gatavību pieļaut atvieglojumus ierobežojumiem Ukrainai attiecībā uz Rietumu piegādāto ieroču izmantošanu, un šo soli atbalstīja vairāki Eiropas līderi, neraugoties uz bažām par konflikta eskalāciju. Tomēr ASV, kas Ukrainai piegādā lielāko daļu ieroču, ir iebildusi pret šādu atvieglojumu, jo baidās no turpmākas eskalācijas.

Taču ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) jau trešdien Moldovā notikušās vizītes laikā norādīja uz izmaiņām.

“Mēs ik uz soļa esam pielāgojušies,” viņš sacīja, “un tieši to mēs darīsim arī turpmāk.”

Krievijas spēki ir pastiprinājuši savu spiedienu uz Ukrainas teritoriju Harkivā, kamēr Kijiva gaida Rietumu ieročus.

Pagājušajā nedēļā vismaz 12 cilvēki tika nogalināti un vairāki desmiti tika ievainoti pēc tam, kad Krievijas spēki ar divām bumbām iznīcināja lielveikalu Harkivā.

Piektdien Olehs Siņehubovs “Telegram” paziņoja, ka Krievijas apšaudē cietis piecstāvu daudzdzīvokļu nams Harkivas Novobavarskas rajonā , izpostot daļu ēkas un izraisot ugunsgrēku. Trīs civiliedzīvotāji miruši un 16 tikuši ievainoti, tostarp 12 gadus vecs zēns un meitene, kuri nogādāti slimnīcā.

Viņš apsūdzēja Krievijas spēkus, ka tie mērķē “tikai uz civilo infrastruktūru”

un izmanto “dubultā trieciena taktiku”, uzbrūkot objektam otrreiz pēc tam, kad tur ieradušies mediķi un glābēji.

Lasiet arī: Putins brīdina Rietumus neļaut Ukrainai izmantot raķetes, lai uzbruktu Krievijai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas