Baidens saka, ka Netanjahu pieeja karam Gazā ir “kļūda”

Otrdien, 9.aprīlī, publicētajā intervijā ASV spāņu valodas televīzijai “Univision” ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) kritizēja Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu pieeju karam Gazā, nosaucot to par “kļūdu”, tādējādi paužot līdz šim stingrāko kritiku Izraēlas rīcībai konflikta risināšanā, ziņo Reuters.

“Es domāju, ka tas, ko viņš dara, ir kļūda. Es nepiekrītu viņa pieejai,” Baidens sacīja, komentējot situāciju.

Baltais nams pagājušajā nedēļā paziņoja, ka prezidents sarunā ar Netanjahu pēc Izraēlas gaisa trieciena, kurā tika nogalināti septiņi “World Central Kitchen” darbinieki, draudējis, ka ASV atbalsts Izraēlai būs atkarīgs no tā, vai tā veiks konkrētus pasākumus palīdzības darbinieku un civiliedzīvotāju aizsardzībai.

“Es aicinu Izraēlu vienkārši panākt pamieru, turpmāko sešu, astoņu nedēļu laikā nodrošināt pilnīgu piekļuvi

visai pārtikai un medikamentiem, kas tiek ievesti valstī,” piebilda Baidens. “Esmu runājis ar visiem, sākot no Saūda Arābijas, Jordānijas un beidzot ar ēģiptiešiem. Viņi ir gatavi. Viņi ir gatavi ievest pārtiku. Un, manuprāt, nav nekāda attaisnojuma, lai nenodrošinātu medicīniskās un pārtikas vajadzības. Tas ir jādara tagad.”

Izraēlas militārās darbības Gazā ir izpelnījušās starptautisku kritiku, kamēr valsts iekšienē prezidents Baidens ir saskāries ar protestiem, kuros tiek pieprasīts panākt pastāvīgu pamieru un ierobežot ASV militāro palīdzību Izraēlai.

Izraēla ir lielākā ASV ārvalstu palīdzības saņēmēja kopš Otrā pasaules kara, lai gan pēdējos divos gados palīdzība Ukrainai ir bijusi lielāka nekā Izraēlai, ņemot vērā atbalstu pēc Krievijas iebrukuma 2022.gadā.

Saskaņā ar Izraēlas datiem “Hamās” 7.oktobra uzbrukumā tika nogalināti 1 200 cilvēki, un Izraēlas sekojošais uzbrukums Gazas joslai ir prasījis vairāk nekā 33 000 cilvēku dzīvību, kā norāda “Hamās” vadītā ministrija un miljoniem civiliedzīvotāju nācās pamest savas dzīvesvietas, kā arī izteiktas apsūdzības genocīdā, ko Izraēla noliedz. Situāciju piekrastes anklāvā iezīmē arī liels bads.

Lasiet arī: Izraēla paziņo, ka atvērs jaunus palīdzības piegādes ceļus uz Gazu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas