Izraēla paziņo, ka atvērs jaunus palīdzības piegādes ceļus uz Gazu

Izraēla piektdien, 5.aprīlī, paziņoja, ka ir apstiprinājusi divu humānās palīdzības ceļu atvēršanu uz Gazu, tostarp Erezas robežšķērsošanas punktu un Ašdodas ostu pagaidu izmantošanu palīdzības piegādēm, kā arī atļāvusi palielināt palīdzības piegādes no Jordānijas caur Kerem Šaloma robežšķērsošanas punktu, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Šis lēmums ticis pieņemts pēc ASV prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) un Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu sarunas ceturtdien, kuras laikā Baidens brīdināja, ka Izraēlai ir jāveic konkrēti pasākumi, lai novērstu civiliedzīvotāju un humānās ciešanas, ja tā vēlas saglabāt ASV atbalstu.

Baidens būtībā izvirzījis Izraēlas valdībai ultimātu – veikt konkrētus pasākumus vai arī ASV politika attiecībā uz Gazu tiks mainīta.

Tas iezīmē ievērojamu atkāpšanos no ASV politikas, un ir pirmais mēģinājums izmantot amerikāņu palīdzību, lai ietekmētu kara gaitu Gazā.

Pieaugošais spiediens uz Izraēlu tika izdarīts pēc tam, kad pirmdienas vakarā Izraēlas uzbrukumā tika nogalināti septiņi palīdzības darbinieki, kas izraisīja starptautisku sašutumu par krīzi, kas turpinās saistībā ar palīdzības piegādēm uz Gazu.

ASV Nacionālās drošības padome atzinīgi novērtēja Izraēlas paziņotos pasākumus, kas, pēc tās teiktā, “tagad ir pilnībā un ātri jāīsteno”. Tā piebilda, ka ASV politiku noteiks Izraēlas veiktie pasākumi, lai aizsargātu “nevainīgus civiliedzīvotājus un palīdzības darbinieku drošību”.

Izraēlas Erezas robežšķērsošanas punkta atvēršana ir īpaši nozīmīga pēc tam, kad Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens novembrī Izraēlas plašsaziņas līdzekļiem paziņoja, ka starp Izraēlu un Gazu “vairs nebūs kontaktu”.

Savukārt Donalds Tramps, kurš ir nelokāms Izraēlas sabiedrotais, ceturtdien intervijā sacīja, ka Izraēlai būtu jāpārtrauc karš Gazā, lai panāktu mieru un “beigtu nogalināt cilvēkus”.

Viņš sacīja, ka Izraēla “absolūti zaudē publicitātes karu” un tai būtu jāpārtrauc pārraidīt video ar saviem gaisa uzlidojumiem Gazā. Tomēr viņš piebilda, ka Izraēlai ir jāpabeidz iesāktais.

Netanjahu saskaras ar pieaugošu kritiku gan starptautiskā, gan vietējā mērogā par Izraēlas rīcību Gazā,

palīdzības piegādi Gazai kavējot birokrātiskiem šķēršļiem Izraēlas kontrolpunktos, kas radījusi ievērojamas automašīnu rindas ar palīdzību, un liekot izmantot alternatīvas, mazāk efektīvas metodes, piemēram, palīdzības nogādāšanu no gaisa. Tomēr šo gaisa piegāžu rezultātā ir gājuši bojā palestīnieši.

Nesen ANO atbalstītajā ziņojumā sniegti pierādījumi, ka humanitārā katastrofa Gazā pārvēršas par cilvēku izraisītu badu. Izraēla noliedz, ka apzināti kavē palīdzības piegādi, tā vietā vainojot ANO aģentūras, ka tās nespēj efektīvi piegādāt palīdzību Gazā.

Lasiet arī: WCK dibinātājs apgalvo, ka Izraēlas trieciens pa viņa palīdzības darbiniekiem nebija nejaušība

Lasiet arī: Izraēlas triecienā nogalināti septiņi humānās palīdzības darbinieki

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas