Izraēlas triecienā nogalināti septiņi humānās palīdzības darbinieki

Izraēlas gaisa triecienā Gazā vēlu pirmdien, 1.aprīlī, tika nogalināti septiņi nevalstiskās organizācijas “World Central Kitchen” (WCK) darbinieki, tostarp ārvalstu pilsoņi, atsaucoties uz organizācijas ziņoto, vēstī Reuters.

Incidentā centrālajā Gazā esot nogalināti Polijas, Austrālijas un Lielbritānijas pilsoņi, kā arī viens palestīnietis un ASV un Kanādas dubultpilsonis.

WCK norādīja, ka konvojs tika notriekts brīdī, kad tas izbraucis no noliktavas pēc tam, kad bija izkrāvis vairāk nekā 100 tonnas humānās palīdzības, kas tika nogādāta Gazā pa jūru.

“Tā ir traģēdija. Humānās palīdzības darbinieki un civiliedzīvotāji NEKAD nedrīkst būt mērķis. NEKAD,”

vietnē “X” rakstīja WCK.

Islāmistu grupējums “Hamās” norādīja, ka uzbrukuma mērķis bijis “terorizēt” starptautisko humānās palīdzības aģentūru darbiniekus un atturēt viņus no misijas veikšanas.

Komentējot ziņojumus, Izraēlas bruņotie spēki paziņoja, ka veic rūpīgu pārbaudi, lai izprastu tā dēvētā traģiskā incidenta apstākļus.

“IDF pieliek lielas pūles, lai panāktu humānās palīdzības drošu piegādi, un cieši sadarbojas ar WCK, kas sniedz svarīgus pārtikas un humānās palīdzības piegādes Gazas iedzīvotājiem,” teikts armijas paziņojumā.

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albaness (Anthony Albanese) otrdien preses konferencē apstiprināja Austrālijas palīdzības darbinieces nāvi un sacīja, ka tas ir nepieņemami, un pieprasīja Izraēlai uzņemties atbildību.

Nosaucot to par “humāno traģēdiju”, viņš uzsvēra nepieciešamību aizsargāt nevainīgus civiliedzīvotājus un humānās palīdzības darbiniekus, mudinot panākt noturīgu pamieru Gazā un palielināt palīdzību, lai atvieglotu ciešanas.

WCK nodrošina pārtikas palīdzību un ēdienu gatavošanu tiem, kam tā nepieciešama, un pagājušajā mēnesī Gazas joslā izdalīja vairāk nekā 42 miljonus maltīšu. WCK, ko 2010.gadā dibināja šefpavārs Hosē Andress (Jose Andres), nosūtot uz Haiti pavārus un pārtiku, ir palīdzējusi dabas katastrofu skartajām kopienām, bēgļiem, veselības aprūpes darbiniekiem Covid-19 laikā un cilvēkiem konflikta zonās, piemēram, Ukrainā un Gazā.

Šefpavārs Hosē Andress sacīja, ka viņam ir salauzta sirds un izteica līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm.

Viņš aicināja Izraēlas valdību pārtraukt masveida slepkavības, atcelt humānās palīdzības ierobežojumus un pārtraukt uzbrukumus civiliedzīvotājiem un palīdzības darbiniekiem, uzsverot, ka mieram “jāsākas tagad”.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Lietuva saņem pirmo ANM aizdevumu 360 miljonu apmērā; prezidents noraida “nepatiesos” VSD secinājumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas