Baltais nams paziņo, ka Baidens nepiedalīsies Ukrainas miera samitā

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) nepiedalīsies Ukrainas miera samitā Šveicē, kuru Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis iepriekš nosauca par dāvanu Krievijai. Tā vietā divu dienu pasākumā, kas sāksies 15.jūnijā, ASV pārstāvēs viceprezidente Kamala Harisa (Kamala Harris) un nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans (Jake Sullivan), atsaucoties uz pirmdienas, 3.jūnija, Baltā nama paziņojumu vēsta “Politico”.

Ukraiņi cerēja, ka Baidens apmeklēs Ukrainas miera samitu, ņemot vērā viņa plānus ierasties Eiropā uz D-dienas svinībām un G7 sanāksmi. Tā vietā Baidens, šķiet, apmeklēs Holivudas līdzekļu vākšanas pasākumu savai kampaņai, kas plānots samita nedēļas nogalē.

“Viceprezidente uzsvērs Baidena un Harisas administrācijas apņemšanos atbalstīt Ukrainas centienus

nodrošināt taisnīgu un ilgstošu mieru, kas balstās uz Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti un ANO Statūtu principiem,” norādīja Baltais nams.

Saskaņā ar Zelenska biroja informāciju, ka vairāk nekā 100 valstis jau ir apsolījušas piedalīties samitā, lai gan dažas svarīgākās valstis, tostarp Ķīna, atteicās ierasties, atsaucoties uz to, ka samitā nepiedalīsies Krievija.

Zelenskis kritizēja Pekinu par pasākuma izlaišanu, sakot, ka tā palīdz Krievijai graut miera centienus un pagājušajā nedēļā sacīja, ka Baidena klātbūtne ir svarīga, jo citi līderi vēro to, kā ASV reaģē, piebilstot, ka Putins ASV prezidenta nepiedalīšanos samitā sagaidītu “ar aplausiem, personīgām stāvovācijām”.

Neatkarīgi no tā, kurš pārstāvēs ASV miera samitā, nevar teikt, ka Vašingtona un prezidents Baidens nav pastāvējuši par Ukrainu, pagājušajā nedēļā sacīja Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs (John Kirby).

Viņš uzsvēra, ka neviens cits līderis nav darījis tik daudz kā Baidens, lai atbalstītu Ukrainu pret Krievijas agresiju un risinātu gan pašreizējās, gan nākotnes aizsardzības vajadzības.

Lasiet arī: Zelenskis: Putins aplaudēs, ja Baidens nepiedalīsies Ukrainas miera samitā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas