Zelenskis: Putins aplaudēs, ja Baidens nepiedalīsies Ukrainas miera samitā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien, 28.maijā, paziņoja, ka ASV prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) nepiedalīšanās miera samitā Šveicē nākammēnes, kura mērķis ir veicināt mieru Ukrainā, saņemtu aplausus no Krievijas prezidenta Vladimira Putina, vienlaikus Šveices parlamenta augšpalāta, gaidot samitu, apstiprināja stingrākus pasākumus spiegu izraidīšanai no valsts, īpašu uzmanību pievēršot Krievijas izlūkdienestiem, ziņo “Reuters”.

Ukraina cer uzņemt pēc iespējas vairāk valstu, lai vienotos par to, kā izbeigt karu un izdarīt spiedienu uz Krieviju, kas ir sagrābusi gandrīz piektdaļu Ukrainas teritorijas.

Vašingtona ir paudusi atbalstu, bet nav paziņojusi, vai Baidens piedalīsies.

“Es zinu, ka ASV atbalsta samitu, bet mēs nezinām, kādā līmenī,” Zelenskis sacīja Briselē kopīgā preses konferencē ar Beļģijas premjerministru Aleksandru de Kro (Alexander De Croo). “Miera samits ir vajadzīgs prezidentam Baidenam un arī citiem līderiem, kuri raugās uz ASV reakciju.”

“Baidena prombūtni Putins sagaidītu ar aplausiem, personīgām stāvovācijām,” viņš piebilda.

Zelenskis svētdien aicināja gan Baidenu, gan Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu apmeklēt samitu, Krievijai šo samitu, uzskatot par bezjēdzīgu, jo tā nav uzaicināta.

Tikmēr, lai aizsargātu Šveices drošību un tās, kā rīkotājvalsts lomu pirms Ukrainas miera sarunām, Šveices parlamenta augšpalāta pirmdien vēlu vakarā ar 32 balsīm par un deviņām pret atbalstīja prezidentes Violas Amherdas (Viola Amherd) atbalstīto priekšlikumu “sistemātiski izraidīt Krievijas spiegus un citus ārvalstu spiegus”.

Amherda uzsvēra nepieciešamību konsekventi izraidīt draudošus izlūkdienestu darbiniekus, vienlaikus uzsverot, ka priekšlikums nenovedīs pie automātiskas lēmumu pieņemšanas.

Sociāldemokrātu pārstāve Franciska Rota (Franziska Roth) uzsvēra, ka neitrālā Šveice piesaista spiegus, pateicoties tās daudzajām starptautiskajām organizācijām, it īpaši Krievijas spiegus, kā ziņo vietējie izlūkdienesti.

Rota aicināja īstenot “nulles toleranci” pret spiegošanu un stiprināt izraidīšanas mehānismus.

Tā kā parlamenta apakšpalāta jau decembrī atbalstīja šo priekšlikumu, valdībai tagad ir jārīkojas saskaņā ar to.

Samits Šveicē notiks 15.-16.jūnijā netālu no centrālās pilsētas Lucernas.

Lasiet arī: Putins atbalsta Ķīnas miera plānu Ukrainas karam un saka, ka Pekina izprot konfliktu

Lasiet arī: Ukrainas komandieris: Francijas instruktori drīzumā apmeklēs Ukrainas militāros mācību centrus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas