Putins atbalsta Ķīnas miera plānu Ukrainas karam un saka, ka Pekina izprot konfliktu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā, kas publicēta trešdienas, 15.maija, rītā, Ķīnas ziņu aģentūrai “Xinhua” pirms savas vizītes Pekinā šonedēļ sacīja, ka atbalsta Ķīnas plānu Ukrainas konflikta atrisināšanai mierīgā ceļā, norādot, ka Pekinai ir pilnīga izpratne par šī konflikta iemesliem, ziņo “Reuters“.

Putins sacīja, ka Krievija joprojām ir atvērta dialogam un sarunām un Ķīnas plānā un izstrādātajos “principos”, kurus pagājušajā mēnesī publiskoja prezidents Sji Dzjiņpins, ir ņemti vērā konflikta cēloņi.

“Mēs pozitīvi vērtējam Ķīnas pieeju Ukrainas krīzes risināšanai,”

tika citēts sakām Putins. “Pekina izprot krīzes cēloņus un tās globālo ģeopolitisko nozīmi.”

Savukārt papildu principi, kurus Sji noteica sarunās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu (Olaf Scholz), bijuši “reālistiski un konstruktīvi soļi”, kas “attīsta ideju par nepieciešamību pārvarēt aukstā kara mentalitāti”.

Pekina pirms vairāk nekā gada nāca klajā ar 12 punktu dokumentu, kurā bija izklāstīti vispārīgi principi kara izbeigšanai, taču tajā nebija sīkāk izklāstīti konkrēti nosacījumi.

Tad gan Krievija, gan Ukraina to uzņēma vienaldzīgi, savukārt ASV paziņoja, ka Ķīna sevi pasniedz kā miera veicinātāju, bet atspoguļo Krievijas “nepatieso naratīvu” un nenosoda tās iebrukumu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pagājušajā mēnesī šo priekšlikumu nosauca par “saprātīgu plānu, ko lielā Ķīnas civilizācija piedāvājusi apspriešanai”.

Sji principi aicina nodrošināt situācijas “atdzišanu”,

apstākļus miera atjaunošanai un stabilitātes radīšanai, kā arī mazināt ietekmi uz pasaules ekonomiku.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska miera plāns paredz Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas, 1991.gada pēcpadomju robežu atjaunošanu un Krievijas saukšanu pie atbildības par savām darbībām.

Jūnijā Šveicē paredzētajā miera samitā Krievija nav ielūgta un uzskata šo iniciatīvu par bezjēdzīgu. Ķīna ir piedalījusies provizoriskajās sarunās, un Ukraina ir pielikusi ievērojamas pūles, lai mudinātu to piedalīties.

Krievija konfliktu uzskata par cīņu pret “kolektīvajiem Rietumiem”, kuri veicina NATO paplašināšanos, radot draudus pie Krievijas robežas, un savu darbību Ukrainā dēvē par “īpašu operāciju”, lai atbruņotu Ukrainu un aizsargātu to no fašistiem.

Lasiet arī: Blinkens Kijivā: ASV palīdzība ierodas Ukrainai “sarežģītā” laikā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas