Baltijas valstis un Polija virza priekšlikumu atvieglot sankciju noteikšanu oligarhu tuviniekiem

Baltijas valstis un Polija vēlas atvieglot sankciju noteikšanu Krievijas oligarhu ģimenes locekļiem un pietuvinātām personām, tikmēr pret to iebilst Ungārija, portālam Politico atklājuši vairāki Eiropas Savienības (ES) diplomāti.

Pašlaik spēkā esošie noteikumi paredz, ka ES var iesaldēt aktīvus un noteikt vīzas aizliegumu «Krievijā strādājošiem uzņēmējdarbības līderiem», bet Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija vēlas paplašināt šo definīciju, lai iekļautu arī  «viņu tuvākos ģimenes locekļus vai citas privātpersonas, kas gūst labumu no viņiem,» liecina Politico rīcībā nonācis ierosinājums.

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā ES noteikusi sankcijas vairāk nekā 1 400 cilvēkiem, no kuriem daudzi ir Krievijas oligarhi.

Politico rīcībā nonākušos dokumentu projektos aplēsts, ka nākamajā sankciju paketē tās varētu attiecināt vēl uz 96 personām.

Ja paplašinātu sankcijām pakļaujamo personu definīciju, tās varētu vērst pret vēl vairākiem tūkstošiem cilvēku, nepierādot, ka viņi ir tieši iesaistīti karā Ukrainā vai darbojas Krievijas valsts ekonomikas interesēs.

Ja Baltijas valstīm un Polijai izdotos panākt definīcijas paplašināšanu, ES sankcijas varētu vērst, piemēram, pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina bijušo sievu Ludmilu Očeretnaju. Putina un pirmās sievas meitas ir sankcijām pakļauto personu sarakstā, bet Očeretnaja ir tikai Lielbritānijas sankciju sarakstā.

Lai gan tieslietu eksperti piekrīt definīcijas paplašināšanai, ES vēstnieku sanāksmē Ungārija paudusi iebildumus tādiem plāniem, atklājuši diplomāti. Ungārija, kas jau ilgstoši ir iebildusi pret pārāk daudzu personu iekļaušanu sankciju sarakstā, paudusi pārliecību, ka tādam risinājumam nevajadzētu būt ES desmitajā sankciju paketē.

Tāpat Ungārija centusies panākt sankciju atcelšanu četrām personām, pret kurām sankcijas vērstas iepriekšējās paketēs, atklājuši divi diplomāti.

Politico rīcībā pagaidām nav informācijas, par kurām četrām personām konkrēti ir runa.

Juridiski sankcijas ir jāpārskata reizi pusgadā, līdz šim tā pamatā bijusi formalitāte, bet tagad Ungārija to izmanto kā iespēju, lai panāktu četru personu dzēšanu no saraksta. Diplomāti brīdinājuši, ka gadījumā, ja Ungārija bloķēs sankciju pagarināšanu un atteiksies no kompromisa, sankcijas tiks atceltas visiem 1 400 cilvēkiem.

ES nākamo sankciju paketi vēlas pieņemt līdz piektdienai, kad apritēs gads kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Lasiet arī: Landsberģis: Rietumi joprojām nezina, kādai jābūt Ukrainas uzvarai
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas