Baltkrievijas Lukašenko saka, ka no cietuma izlaidīs slimos oponentus

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš pie varas ir kopš 1994.gada, otrdien, 2.jūlijā, paziņoja, ka viņš, visticamāk, piešķirs amnestiju dažiem no saviem ieslodzītajiem politiskajiem oponentiem, kuri piedalījās plašajos protestos pret viņa pārvēlēšanu sestajam termiņam 2020.gadā, apsūdzot viņu vēlēšanu rezultātu viltošanā, bet tagad slimo ar vēzi, ziņo “Reuters”.

Lukašenko pretrunīgās pārvēlēšanas protestu rezultātā policija masveidā sekojošajos mēnešos aizturēja vairāk nekā 25 000 cilvēku, lēš tiesību aizsardzības grupas.

“Nebrīnieties, ja mūsu cilvēki, kas ir smagi slimi – tā par viņiem raksta –, pēc dažām dienām tiks atbrīvoti,” sacīja Lukašenko, kā ziņo oficiālā ziņu aģentūra BelTA. “Tie, kuri neaizbēga… un kuri 2020.gadā postīja valsti. Šie cilvēki ir patiesi slimi, galvenokārt ar vēzi.”

Lukašenko nenorādīja, kuri varētu pretendēt uz atbrīvošanu.

Opozīcijas tiesību aizstāvju grupas “Vyasna” sarakstā ir 1 403 politieslodzītie. Tā norādīja, ka maijā 254 ieslodzīto veselība bija apdraudēta, tostarp 92 bija smagi slimi un 63 vecāki par 60 gadiem.

Baltkrievu valodā raidošais ASV finansētais “Radio Brīvība” norādīja, ka starp vēža slimniekiem ir reģionālais politiķis Grigorijs Kostusjovs, žurnāliste Ksenija Luckina, mūziķis Pāvels Kučinskis, reliģiskais aktīvists Pāvels Kučinskis un Ruslans Sluckis, kurš apsūdzēts dzelzceļa līniju sabotāžā.

Lielākā daļa ievērojamāko Lukašenko oponentu ir aizbēguši uz ārzemēm, daudzi no viņiem – uz kaimiņvalstīm Lietuvu un Poliju. Starp trimdā esošajiem ir arī 2020.gadā sakautā prezidenta amata kandidāte Svjatlana Cihanouska, kas tagad ir opozīcijas līdere.

Lukašenko, kurš ir ilggadējs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, saskaras ar oponentu un Rietumu cilvēktiesību aizstāvju grupu apsūdzībām cilvēktiesību pārkāpumos un kritiķu apcietināšanā par dažādām apsūdzībām.

Lukašenko vara tika nostiprināta, kad Putins solīja atbalstu 2020.gada protestu laikā. 2022.gadā Lukašenko atļāva izmantot Baltkrievijas teritoriju kā atspēriena punktu Krievijas iebrukumam Ukrainā.

Lasiet arī: Valodnieki neatbalsta ierosinājumu ļaut “Krievija” rakstīt ar mazo burtu

Lasiet arī: Zelenska palīgs: Ukraina nav gatava kompromisam ar Krieviju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas