Berlīne plāno tikšanos ar Pekinu

Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) ir gatavs jūnijā plānotajās starpvalstu sarunās stiprināt sadarbību ar Ķīnu ekonomikas un klimata jautājumos, kā arī mazināt spriedzi saistībā ar Taivānu, raksta Politico.

Kā informējušas par tikšanos informētas personas, plānots, ka Šolcs un Vācijas ministru kabineta pārstāvji ar Ķīnas partneriem tiksies 20.jūnijā Berlīnē. Tomēr tikšanās laiks vēl var tikt mainīts. Ja Ķīnas pārstāvju vizīte tiks apstiprināta, augstā līmeņa sarunas norisināsies nedēļu pirms Eiropas Savienības valstu augstāko amatpersonu samita 29.-30.jūnijā. Arī tur darba kārtībā noteikti būs iekļautas ES un Ķīnas attiecības. ES ārlietu ministri attiecības ar Ķīnu apspriedīs arī neformālās tikšanās laikā Zviedrijā 12.maijā.

Vācija cer sarunu gaitā mazināt risku, ka Pekina varētu vērst spēku pret Taivānu, kas, pēc Vācijas ārlietu ministres Annalēnas Bērbokas (Annalena Baerbock) vārdiem, būtu šaušalīgs pavērsiens.

Berlīne arī vēlas panākt, lai Pekina izbeidz atbalsta sniegšanu Krievijai.

Ekonomiskajā ziņā Ķīna ir Vācijas nozīmīgākais tirdzniecības partneris, un Šolca valdība cer uz plašāku Ķīnas tirgus atvēršanos ārvalstu investoriem. Jo īpaši svarīgi tas ir vācu autoražotājiem, kas vēlas spēlēt lielāku lomu augošajā Ķīnas elektroauto tirgū. Kanclers iepriekš ir norādījis, ka vēlas mazināt risku, dažādojot piegādes ķēdes, tomēr nav atsaucies ASV aicinājuma sašaurināt ekonomisko sadarbību ar Ķīnu.

Bērboka, apmeklējot Ķīnu, brīdināja, ka spriedzes pieaugšana Taivānas šaurumā ietekmēs gan Vāciju, gan Ķīnu, jo apmēram 50% no pasaules kopējā tirdzniecības apjoma un 70% pasaules pusvadītāju sūtījumu tiek virzīti caur šiem ūdeņiem.

Tāpat Berlīne vēlas, lai Ķīna, kas rada teju trešo daļu no kopējām oglekļa dioksīda emisijām, aktīvāk pievērstos cīņai ar klimata pārmaiņām.

Lasiet arī: Plāns pārdot daļu Hamburgas ostas Ķīnai draud izgāzties

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas