Bijušais VW vadītājs stājas tiesas priekšā deviņus gadus pēc “dīzeļgeitas”

Bijušais “Volkswagen” (VW) vadītājs 77 gadus vecais Martins Vinterkorns (Martin Winterkorn), kurš atkāpās no amata 2015.gada septembrī un ir kļuvis par uzņēmuma lielākā skandāla centrālo figūru, otrdien, 3.septembrī, stājās tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām krāpšanā saistībā ar “dīzeļgeitas” skandālu deviņus gadus pēc tam, kad atklājās, ka ar miljoniem “Volkswagen” automašīnu tika manipulēts, lai tās atbilstu vides standartiem un tās izietu emisiju pārbaudes, ziņo “Reuters”.

Tiesas prāva tiek uzsākta laikā, kad ir apdraudēta “Volkswagen” Vācijas ražotņu nākotne, jo uzņēmums apsver iespēju slēgt dažas rūpnīcas Vācijā.

Otrdien Braunšveigā, vairāk nekā piecus gadus pēc lietas ierosināšanas, sākās kriminālprocess. Viņa veselības problēmu dēļ tiesas procesa sākums tika vairākkārt atlikts.

Vinterkornam izvirzītās apsūdzības ietver krāpšanu, tirgus manipulācijas un nelikumīgu nepatiesu liecību sniegšanu parlamentārajā komitejā.

Viņš arī tiek turēts aizdomās par to, ka nav laikus informējis kapitāla tirgu par masveida manipulācijām ar dīzeļdzinējiem 2015.gadā.

Vinterkorns ar sava advokāta starpniecību noliedza viņam izvirzītās apsūdzības.

“Mūsu klients nevienu nav apkrāpis vai kaitējis, viņš apzināti neatstāja kapitāla tirgu neziņā, lai kaitētu investoriem, un viņš izmeklēšanas komitejai teica patiesību,” sacīja viņa advokāts.

Šī bija pirmā reize, kad bijušais izpilddirektors stājās tiesas priekšā kopš šā gada februāra, kad viņš kā liecinieks liecināja investoru lietā, noliedzot jebkādu līdzdalību lēmumu pieņemšanā par tā dēvēto izslēgšanas ierīču uzstādīšanu, kas radīja iespaidu, ka kaitīgo dīzeļdegvielas izmešu daudzums ir tīrāks, nekā tas bija patiesībā.

Pirms tam viņu nopratināja gan Vācijas parlamenta izmeklēšanas komiteja, gan “Volkswagen” nolīgtie advokātu biroji.

Ja Vinterkorns tiks atzīts par vainīgu, viņam draud naudas sods vai brīvības atņemšana.

Lasiet arī: Pētījums: Pamatalgojums gada laikā Latvijā pieaudzis

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas