Blinkens: Ukraina ir atkarojusi 50% no okupētās teritorijas

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) norādījis, ka, lai gan Ukrainai izdevies atkarot vairāk nekā pusi Krievijas okupētās teritorijas, tai vēl priekšā ļoti smaga cīņa par pārējo teritoriju, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Blinkens intervijā CNN sacīja: “Tā jau ir atguvusi 50% no okupētās teritorijas. Šis vēl ir nosacīti agrs pretuzbrukuma brīdis. Tas ir smagi. Tas nedos rezultātu nākamajā nedēļā vai divās. Mēs joprojām runājam par vairākiem mēnešiem.”

Jūnijā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norādīja, ka pretuzbrukums norit lēnāk nekā plānots. Ukraiņiem izdevies atgūt dažus ciematus valsts dienvidos, un teritoriju ap sagrauto Bahmutu austrumos, bet līdz šim nav izdevies pārraut krievu aizsardzības līnijas.

Jautāts, vai Ukraina saņems ASV ražotos iznīcinātājus F-16, Blinkens atbildēja apstiprinoši

un sacīja: “Un vissvarīgākais ir pārleicināties, ka brīdī, kad viņi tās saņem, viņi ir atbilstoši apmācīti, spēj uzturēt lidmašīnas un izmantot tās gudri.” Plānots, ka 11 valstu kopīgi veidotās apmācības sāksies augustā Dānijā, un arī Rumānijā tiks izveidota treniņu bāze.

Ukraina ilgstoši lūgusi piešķirt Lockheed Martin ražotos iznīcinātājus F-16, bet ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans (Jake Sullivan) jūnijā sacīja, ka Vašingtona vēl nav pieņēmusi galīgo lēmumu. ASV amatpersonas lēš, ka būs nepieciešams apmēram pusotrs gads, lai noslēgtu apmācības un piegādātu lidaparātus.

Kopš 2022.gada februāra ASV Ukrainai sniegusi militāro palīdzību vairāk nekā 41 miljarda dolāru apmērā.

Lasiet arī: VIDEO| Krievijai sagraujot Kahovkas HES, Ukrainā gājis bojā 31 cilvēks

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas